Politika

Stevandić: Iz Srbije uvijek pozivaju na smirivanje tenzija, prijateljstvo i uvažavanje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Srbija jasno štiti prava Srpske garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da predstavnici ove države uvijek pozivaju na smirivanje tenzija, prijateljstvo i uvažavanje.

“To su ustavna prava. Dejtonski sporazum je međunarodni ugovor, a jedan od potpisnika je i Srbija”, istakao je Stevandić na konferenciji za novinare nakon svečane sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj se obratila predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić.

On je dodao da je Srbija uvijek doprinosila miru, bez obzira na provokacije drugih.

“Ne znam da li je programirana hajka uoči dolaska predsjednika Skupštine Srbije ovdje, a u vezi sa kadetima Vojske Srbije i njihovom davanju pijeteta. Na kraju je i ministar /inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin/ Konaković priznao da je sve urađeno po propisu, ali niko neće odgovarati za dva dana vrijeđanja i neprimjerenih stvari bilo kojem civilizovanom društvu”, rekao je Stevandić.

On je napomenuo da se Republika Srpska nije bunila kada je turska vojska poslala orkestar koji je u Sarajevu izvodio vojne pjesme i koračnice koje bi mogle nekoga podsjetiti na osmanlijsko osvajanje.

Stevandić je naglasio da Republika Srpska ne pretenduje da otima teritoriju i imovinu ili odlučuje šta se može raditi ili ne u Federaciji BiH, ali da štiti svoju imovinu, teritoriju i institucije Srpske.

“Zahvalni smo što Srbija na tom planu stoji iza nas”, rekao je Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button