Politika

Stevandić: Helez presuđeni lažov; Hibridni rat protiv Vučića odgovor na jačanje Srbije

Zukan Helez je poznat po iznošenju laži, on ima presudu suda Bosne i Hercegovine, da je lažno svjedočio. Ako imate čovjeka koji je službeno lažni svjedok, službeno osuđen na zatvorsku kaznu koju je otkupio, šta sada očekujete kad je on u pitanju, da će govoriti istinu? – rekao je dr Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, komentarišući aktuelnu političku situaciju i napade na Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Stevandić ističe da napadi na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju rastu paralelno s njenim uspjesima i jačanjem njene pozicije.

“I taj hibridni rat koji se vodi protiv Srbije, nije započet juče. A zašto se sada odjednom u taj hibridni rat ubacuje ono što svaki čovjek najviše voli? Svaki čovjek voli svoju djecu. Zašto sada pokušavaju dodatno da ga opterete? To je jasno, ide ključno vrijeme razrješenja procesa na Balkanu i ako oslabite najjače, onda možete reći da se nadate nekom uspjehu.”

Stevandić je potom govorio o situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, naglasivši da je Dejtonski sporazum donio mir, ali i da neki političari nazivaju taj mir greškom, ali je istakao važnost očuvanja mira.

“Mi u Banjaluci i u Republici Srpskoj spavamo s jednim okom otvorenim. Mi nismo u toj vrsti komoditeta kao građani Srbije. Nezavršena ustavna konstitucija Bosne i Hercegovine i izjave svakog bošnjačkog političara, bez obzira na njihove intelektualne sposobnosti, svi oni nazivaju Dejtonski mirovni sporazum greškom i s tim paralelno ide ratno-huškačka retorika”, rekao je Stevandić.

Kada je riječ o prisustvu kadeta Vojske Srbije na obilježavanju godišnjice bitke na Kozari, Stevandić je rekao da su kadeti učenici i da su oni pozvani da odaju počast žrtvama. Istakao je da je na Kozari stradalo mnogo Srba i da je prirodno da srpska vojska odaje počast tim žrtvama.

“Prvo moram da vam kažem da su kadeti učenici. Boravio je Turski vojni orkestar i svirao po Sarajevu, mi smo to ignorisali. Zašto im smeta kad neko dođe iz Srbije? Na Kozari su poklani Srbi. Ta vojska i ti kadeti pozvani su da odaju pijetet i da uče, što je potpuno prirodno”, rekao je Stevandić.

Govoreći o temi imovine, Stevandić kaže da je pitanje trenutno u statusu quo jer su se iz međunarodne zajednice zaustavili kada je definisano kao crvena linija Republike Srpske.

“U Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, Aneksima 4 i 10, lijepo piše da sve što nije definisano na nivou Bosne i Hercegovine pripada entitetima. Nema ni slova u Ustavu o imovini, to imaju samo parole nekih ambasadora, OHR-a i ljudi koji nemaju legitimitet da odlučuju o imovini. Prema tome, mi svoju imovinu štitimo kao što štitimo svoje ukućane. Mi ne razdvajamo imovinu Republike Srpske od svojih ukućana i to njima smeta”, rekao je Stevandić.

Stevandić dodaje da je u Brčko Distriktu, koji je zajedničko vlasništvo Federacije i Republike Srpske, imovina normalno uknjižena na Brčko distrikt, koji ima mnogo manji stepen državnosti od Republike Srpske i Federacije.

“To im ne smeta, ali im smeta što mi nazivamo svoju imovinu svojom. Kako da je nazovemo tuđom? Da je damo nekom titularu da pripada nečemu imaginarnom? Tu nastaje problem. Sa druge strane, kada mi govorimo o odvajanju, mi to govorimo samo kao odgovor na ugrožavanje. Naša primarna politika nije ni odvajanje ni razdvajanje, to su odgovori na one koji pokušavaju da ukine Republiku Srpsku”, poručio je Stevandić.

On dodaje da je odvajanje Republike Srpske odgovor na prijetnje njenog ukidanja i da kad se to javno kaže, oglasi se cijela međunarodna zajednica.

“Jednostavno, oni ne žele da kažu da mi ni time ne pozivamo na rat, nego na mir. Mi želimo mirno da rješavamo probleme. Ako nas u Bosni i Hercegovini ne uvaže, ako ne diraju našu imovinu kao što mi ne diramo u Sarajevu i drugim predjelima, mi ćemo živjeti po Dejtonu. Ako žele da zapale i unište našu kuću, pa nećemo, valjda, to im dopustiti”, smatra Stevandić.

Stevandić poručuje da strane ambasade, PIK i OHR ćute na ratno-huškačke izjave Heleza koji spominje rat i ministra unutrašnjih poslova Federacije Ramu Isaka dok snima spot o svojoj ratnoj vještini.

“Oni ćute na očigledne pozive na nasilje, a nas kažnjavaju i pokušavaju nam nametnuti okove zbog verbalnih odgovora na ono što oni rade. Nikada se u Narodnoj skupštini nije raspravljalo o odvajanju, niti postoje dokumenti o tome u vladi Republike Srpske”, zaključio je Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button