Politika

Stevandić: Dvostruki standardi u poštovanju žrtava

Srpski narod ima najviše stratišta, koji je najviše pobijen od turskog doba, Prvog svjetskog rata, balkanskih ratova, Drugog svjetskog rata, i narod smo nad kojim su se iživljavali i nacisti, i fašisti, i Bugari, i Austrougari, i Osmanlije”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, ističući važnost pijeteta prema srpskim žrtvama i poziv na očuvanje moralne vertikale u suočavanju sa provokacijama.

“Ali narod smo koji nije izgubio dušu i koji razumije kada drugi ljudi žele da obilježe i daju pijetet svojim žrtvama. I moram da kažem da s te strane i ovo što gospodin predsjednik Vučić govori, da smo moralno ostali superiorni, da ne vrijeđamo tuđe žrtve, a da smo, nažalost, primorani da se naše žrtve često vrijeđaju. Treba čuvati tu moralnu vertikalu”, rekao je Stevandić za televiziju Informer.

On je naglasio da će na komemoraciji u Potočarima biti i provokacija te je pozvao da niko ne kaže nijednu ružnu riječ i pozvao na poštovanje prema onima koji imaju pijetet prema žrtvama u Potočarima.

“Ali, sa iskrenim žaljenjem, moramo konstatovati da naše komemoracije u Bratuncu, obilježavanje teških stratišta Kozare, Jasenovca i drugih mjesta često ne budu oćutane kako ćemo mi danas oćutati u miru komemoraciju u Potočarima, nego nam upućuju nekakve ružne riječi”, poručio je Stevandić.

On dodaje da je danas zakazan dan kada treba ostati miran, pametan, suzdržan kao i uvijek do sad, te da treba izraziti pijetet, kao što su to činili svi predsjednici Srbije i Republike Srpske, te je podsjetio na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamalo ubijen u događaju koji je isprogramiran da napravi novo nasilje, novi rat.

“Kada žališ nešto, onda ne diraj nikoga kada žališ. Tako da ne provociraj ni Srbe kada žale. Nema pod kojom drugom vojskom i zastavom da se Srbi žale, nego pod srpskim vojskama i zastavama”, rekao je Stevandić.

Stevandić smatra da srpski narod ima najjaču državu na Balkanu, i imaju najpozicioniranijeg predsjednika u međunarodnim odnosima, najpoznatijeg i najjačeg koji ima najviše kontakata i s Istokom i Zapadom, i koji moramo da drži vertikalu svoje odgovornosti, pameti i ponašanja, bez obzira na to što ovdje neki i dalje žive na 30 godina starim u stereotipima koji su zasnovani na lažima.

“Kao što je retroanalizirano, da su Srbi silovali 65.000 žena na početku rata tokom tih šest mjeseci. Ali ta laž se primila. Kao što su se primile laži da su Srbi izvršili etničko čišćenje. A Srbi su etnički očišćeni sa Kosova, Republike Hrvatske, Slovenije, sa ogromnog dijela Federacije, Bosne i Hercegovine. Srbi, a protjerano je 158.000 Srba”, poručio je Stevandić i dodao da se i dalje forsira priča o multietničkom Sarajevu u kom su Srbi zločinci, iako je tamo pobijeno u logorima preko 8.000 srna, a protjerano preko 150.000.

Stevandić je rekao da ne postoji poštovanje prema srpskim žrtvama kao što Srbi pokazuju poštovanje prema svim bošnjačkim žrtvama, i da nikad nisu negirali da se u Srebrenici nije desio zločin.

“Ali ne dozvoljavamo da se zaboravi da je taj zločin uzrokovan zločinom nad civilima, najviše u Bratuncu, Skelanima, Kravici, Zalažju sa 81 srpskim naseljem u Podrinju, gdje su pobijeni civili u svojim kućama, a ne vojnici koji su izgubili bitku. Znači, bez obzira na sve to, uvijek pokazujemo poštovanje i pijetet prema tuđim žrtvama, ali crvena linija je da onaj ko ne poštuje naše žrtve, ne može sa nama da bude ravnopravan”, dodaje Stevandić.

Stevandić dodaje da se protiv Srba vodi satanistički projekat da se što više oblate, da se narod satanizuje do mjere da se svaka odmazda i svaki rad protiv njega učini maltene prihvatljivim ili potrebnim, te da je odnos prema Srbima postao crna tačka demokratije.

“Ako Srbi se ne smiju ponašati ružno, kao što su se oni (Bošnjaci) ponašali u javnosti za vrijeme komemoracija u Bratuncu, Kravici, Skelanima, Kozari, Brodu, na Drini. Kada smo obilježavali tragična ubistva i masakre našeg naroda. Ne smijemo da podliježemo provokacijama i da damo bilo kome povod da kaže ružnu riječ. Ovim pokazujemo koliko su oni moralno posrnuli, a mi poštovanjem prema njihovim žrtvama pružamo im ponovo ruku pomirenja i da razgovaramo zajedno o budućnosti i svim projektima koji nas mogu sačuvati od budućeg rata”, rekao je Stevandić.

Stevandić zaključuje da prije dolaska Aleksandra Vučića na vlast, Srbi su obilježavali uglavnom komemoracije, okupljajući se tužno plačući tamo gdje je srpski narod ubijan, a niko to nije priznao i da je tu ponavljana ona čuvena rečenica tamo gdje su ubijeni Srbi da za taj zločin i još niko nije odgovarao.

“Ali polako smo počeli da se okupljamo i da otvaramo fabrike, mostove. I onda narod koji otvara fabrike, mostove, bolnice, puteve, željeznice, a istovremeno održava kulturu sjećanja, postaje ne samo moralno superioran nego postaje i politički faktor koji je iznad drugih, iznad onih koji ga satanizuju. I to je taj možda dio koji njih ne može da ostavi na miru i zbog čega i dan-danas ispoljavaju ružne riječi, emocije ili negativna opredjeljenja protiv Srbije”, zaključuje Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button