Politika

Šta piše u zakonu o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji je planira da predloži SNSD

Izbor troje domaćih sudija, koji mijenjaju trojicu stranih sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, vrši se tako što Predstavnički dom PS BiH, bira troje sudija iz reda različitih konstitutivnih naroda BiH i ostalih, a potvrđuje Dom naroda.

Kandidati se biraju sa liste koju dostavlja privremena Komisija za izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda BiH. Ta komisija se osniva zaključkom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovo je suština Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio SNSD. Kako saznajemo, moguće je da se zakon naće i na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Privremena komisija bi se sastojala od sedam članova od kojih dva imenuje Narodna skupština Republike Srpske, četiri imenuje Dom naroda Parlamenta FBiH i jednog VSTS iz reda članova Savjeta.

-Četiri člana koja imenuje Dom naroda Parlamenta FBiH imenuju se tako što klub delegata bošnjačkog i klub delegata hrvatskog naroda biraju po dva člana Komisije. Kandidate za sudije Ustavnog suda predlaže Komisija. Postupak oglašavanja i utvrđivanja prijedloga kandidata provodi se u skladu sa poslovnikom koji donosi Komisija, a Odluka o listi kandidata za sudiju Ustavnog suda donosi se dvotrećinskom većinom glasova članova Komisije – piše u dokumeti u koji je Srpskainfo imala uvid.

Dakle, zakon predviđa da za sudiju Ustavnog suda može biti biran samo državljanin BiH sa pravom glasa koji je „istaknuti pravnik visokog moralnog renomea“.

-Trojici sudija izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava prestaje mandat okončanjem procedure izbora troje domaćih sudija. Sudije izabrane od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti sudije do okončanja procedure izbora sudija iz stava (1) ovog člana – piše u predloženom dokumnetu.

Istek mandata
U slučaju da sudiji Ustavnog suda, izabranom u skladu sa odredbama ovog zakona, prestane mandat zbog ostavke, zbog toga što je navršio 70 sedamdeset godina starosti ili ako bude s razlogom razrješen konsenzusom ostalih sudija, Ustavni sud obavještava Narodnu skupštinu RS, odnosno Predstavnički dom FBiH, predviđa zakon.

-Umjesto sudije Ustavnog suda imenovanog od strane Narodne skupštine Republike Srpske, kojem prestane mandat u skladu sa stavom 1. ovog člana, Narodna skupština Republike Srpske imenuje novog sudiju. Umjesto sudije Ustavnog suda imenovanog od strane Predstavničkog doma FBiH, kojem prestane mandat u skladu sa stavom 1. ovog člana, Predstavnički dom FBiH imenuje novog sudiju – piše u Prijedlogu zakona.

Kasni se 15 godina
Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama člana VI/1 (d) Ustava BiH, navodi predlagač.

Navedenom odredbom, između ostalog, regulisano je da imenovanje trojice sudija izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, koje je trebalo nakon više od pet godina birati na drugačiji način. Međutim, Parlamentarna skupština ni nakon 15 godina nije donela zakon koji će na drugačiji način propisati izbor ovih troje sudija od proteka tog roka, pa je stoga bilo potrebno donijeti ovaj zakon.

-Naglašavamo da je neuobičajeno u komparativnoj ustavnosti da najviši Sud jedne zemlje ima sudije strane državljane i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela. Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud bi trebao da predstavlja instituciju u kojoj je držani subjektivitet BiH najviše došao do izražaja – piše u obrazloženju zakona.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button