Politika

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH protiv izgradnje zgrade za IDDEEA u Banjaluci

Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije dalo saglasnost za izgradnju zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u Banjaluci jer je ministar za spoljnu trgovinu i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac bio protiv.

Oovome je govorio i direktor IDDEEA Almir Badnjević, koji nije imenovao nikoga, ali je podsjetio da je ova agencija podstanar, odnosno nema svoj prostor ni u Banjaluci, ni u Sarajevu, ni u Mostaru ni u Bihaću, ni u Bijeljini.

– Inače ova zgrada je planirana da bude napravljena još u periodu 2011-2014 godine. Nikada nije napravljena, iako Agencija ima svoju zemlju na kojoj se ista treba graditi. Još od tog perioda Agencija ima i novac za izgradnju koji je do danas izgubio višestruko svoju vrijednost. Gotovo 10. godina niko se uopšte nije bavio ovim projektom, te odmah po dolasku na čelo Agencije sam ponovo pokrenuo isti. Tada rekoše ipak ima Bošnjaka kojima ne smeta da se gradi u Banjaluci. I tada sam rekao da svaki grad u Bosni i Hercegovini jednako volim, bez obzira je li na jugu, sjeveru, istoku ili zapadu BiH. To kažem i danas, još odlučnije. Posljednjih 7 mjeseci pišemo, zovemo, lobiramo, tražimo, urgiramo… Napokon smo nakon 7 mjeseci dobili sva pozitivna mišljenja iz ministarstva civilnih poslova BiH, ministarstva finansija BiH, kancelarije za zakonodavstvo, e-konsultacije,… – naveo je Badnjević, piše Kliks.

Ipak, na sjednici Savjeta ministara, s obzirom da su svi uslovi ispunjeni, svako normalan je očekivao da će ova Odluka biti usvojena, ističe Badnjević.

– Međutim, upravo ministri iz reda Srba u Savjetu ministara BiH su danas bili protiv. Srbi, iako su neki prethodno dali saglasnost i pozitivno mišljenje na ovu Odluku, su danas glasali protiv da se gradi zgrada u Banjaluci. Srbi ne žele da se gradi u Banjaluci, iako su Bošnjaci i Hrvati to danas predložili i podržali. Nakon ovoga, ovom Bošnjaku neće ostati ništa drugo, nego da potpuno povuče odluku i da se zgrada u Banjaluci uopšte više i ne gradi. Barem ne u ovom mandatu. Kada nije od 2011, očito da ne treba ni sada. Međutim, prave razloge zbog čega se ovo desilo ćemo otkriti ubrzo, nakon što (jer naravno kao i u svemu, riječ je o privatnom/ličnom interesu), podnesemo prijavu na Tužilaštvo BiH protiv jednog od iskompleksiranih ministara koji je pokušao da ucjenjuje i zapošljava po IDDEEA, pa mu nije baš pošlo za rukom. Ovo je danas njegov ‘odgovor’, koji smo baš i čekali – poručio je Badnjević.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button