Region

Srbija će predlagati rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu, Јajincima i Јasenovcu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako u UN bude izglasana rezolucija o Srebrenici, Srbija kandidovati za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, a potom svake godine podnositi prijedloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, Јajincima, pa u Јasenovcu.

– Dvije NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine – rekao je Vučić, dodajući da će Srbija ubjedljivo pobijediti obje NATO zemlje koje su se do sada kandidovale.

On je istakao da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer je Srbiji spriječena sjednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraća u prošlost, a sada se nameće temu koja je četiri godine starija od te teme.

– Kada to izglasaju, ako izglasaju, jer ćemo da se borimo do posljednjeg sekunda, onda ćemo se istog dana, istog trenutka kandidovati za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za 2025. i 2026. i ubjedljivo ćemo pobijediti dvije NATO zemlje iz istočnog dijela koje su se kandidovale – rekao je Vučić u Beogradu.

On je istakao da će Srbija potom svake godine podnositi prijedloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, Јajincima, pa u Јasenovcu, a kako je istaka, “nećemo navoditi Nijemce, pa neka protumače o kome je riječ”.

– Negdje je poginulo i do 80 i 90 puta više ljudi nego u Srebrenici. Pa da vidimo kako će to da odbiju. A čujem, otvorili su takvu Pandorinu kutiju da će uskoro da se suoče sa prijedlogom rezolucije o genocidu nad sovjetskim i ruskim narodom u Drugom svjetskom ratu – rekao je Vučić.

On je ponovio da će se Srbija do kraja boriti za istinu i pravdu, kao i protiv lobiranja da se srpski narod proglasi genocidnim rezolucijom o Srebrenici u UN.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button