Politika

Šmit otkrio zašto Dodiku tepa “Mile”, govorio o budućnosti OHR

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH, izjavio je da je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik ranije bio “mnogo više prijateljski nastrojen” prema njemu.

Gostujući u podkastu portala Klix, Šmit je, između ostalog, odgovorio na pitanje zašto je koristio “tepajući” izraz “Mile” za lidera SNSD.

– Mislim da je to za njega na neki način prijateljsko ime. Ja imam jasne političke pozicije, ako vam mogu reći jednu tajnu. U ranijim godinama gospodin Dodik je bio mnogo više prijateljski nastrojen prema meni. To je bilo vrijeme kada je trebao nešto da dobije od mene. Tada mu je bila korisna moja pozicija. On zna da sam ja očigledno tu nakon tri godine, sa ili bez njegovog priznavanja. Ja sam bio u Banjaluci i Republici Srpskoj i bolje bi bilo da razumije da ja nisam tu da blokiram ili krivim bilo koga nego da kažemo koji su naši interesi i hajde da razgovaramo o svemu. Ovo je neka vrsta poziva na razumnije ponašanje – rekao je Šmit.

Komentarisao je i suđenju Dodiku zbog neprovođenje odluka visokog predstavnika i odluka Ustavnog suda BiH.

– Očekujem da pravosuđe djeluje nezavisno i da donesu pravu zakonsku odluku. Ako on ima nešto da kaže onda neka kaže, ali treba da prihvati odluke koje su donesene – rekao je Šmit.

Osvrnuo se i na obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara, rekavši da je značaj obilježavanja tog datuma “opao”.

– Ove godine se moglo vidjeti da osim Srbije nije bilo drugih međunarodnih predstavnika na tom događaju. Ne znam šta se događa sa predstavnicima iz Ruske Federacije. Mislim da treba doći do pozicije da 9. januar bude sasvim običan dan. Što se tiče 15. Februara, moram vidjeti šta će se tu dogoditi. Međutim, nema potrebe da se izbjegavaju bilo kakve proslave. Republika Srpska nije srpska republika, već multietnička, kao entitet koji se nalazi u BiH – rekao je Šmit.

Smatra da oni koji žele da proslavljanju Dan Republike Srpske kao multietnički dan, radosti i prijateljstva, to za njega ne bi bio problem.

Na pitanje u kojoj mjeri je Svesrpski sabor probudio duhove prošlosti, evocirajući sjećanja na 90-te godine, Šmit je odgovorio da sve dok je u pitanju kulturološko obilježavanje, misli da je to prihvatljivo.

– Želim reći da nisam vidio mnogo toga. Ako ima nešto gdje se nepoštuje teritorijalni integritet BiH to postaje problem. Do sada toga nije bilo. Dajte da ohrabrimo koji su privrženi multietničkoj BiH – poručio je Šmit.

Na pitanje da li zaključci Svesrpskog sabora ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, istakao je da ne bi rekao da ne postoji ništa zabrinjavajuće.

– Postoji samo to okruženje koje može biti zabrinjavajuće. Ako čovjek očekuje da je Mile Dodik sam napisao te zaključke, onda bi to morali posmatrati na drugi način, ali vidim više opreza u vezi s mogućim razvojem situacije, ne vidim puno činjenica. Ako postoji razumijevanje da Srbi dominiraju drugima onda to ne bi bilo dobro. U ovom trenutku trebamo sačekati šta će se iz ovoga izroditi. Ja ne bih očekivao da ovo bude nešto što će promijeniti cjelokupnu situaciju – rekao je Šmit.

Govoreći o navodima pojedinih medija da se na Zapadu razgovara o smanjenju ovlaštenja i izmještanju OHR, istakao je da se nije o tome diskutovalo.

– Ja sam i organizovao i bio sam prisutan na sastancima na kojima se razgovara. Razgovaralo se o Dejtonu, PIK, uključujući i moje prisustvo. Imali smo široku raspravu o svim temama, međutim nikakvih odluka u tom smislu nema. Razgovarali smo o tome kako možemo iskombinovati evropsku integraciju BiH i prisustvo OHR. Ja ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina. Narednih 20 godina treba biti vrijeme promjena. Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem vidio da postoji obaveza da izvještavam Savjet bezbjednosti UN. O tome da stvari nisu dovoljno održive da ove država bude bez prisustva međunarodne zajednice na osnovu Dejtona – rekao je Šmit.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button