Svijet

Si Đinping: Hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je u razgovoru sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem u Pekingu da hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ zbog velikog broja civilnih žrtava i humanitarne situacije koja je krajnje zabrinjavajuća.

Si je ukazao da je neophodno izbjeći prelivanje sukoba na region Bliskog istoka i spriječiti još katastrofalniju humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, prenijela je agencija Sinhua.

Si je istakao da je Kina duboko ožalošćena zbog velikog broja žrtava nedužnih civila u Gazi, napominjući da je rješenje o uspostavljanju dvije države važno za palestinsko pitanje.

Kineski predsjednik je naglasio da Peking snažno podržava Palestinu da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Kina cijeni važnu ulogu Egipta u smirivanju situacije i pružanju humanitarne pomoći, i spremna je da radi sa Egiptom kako bi se nastavilo pružanje pomoći ljudima u Gazi i promovisalo potpuno, pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja”, naveo je El-Sisi, prenosi Tanjug.

El-Sisi je na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da Palestinci ne budu prisilno raseljeni iz ratom razorenog Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

U govoru na tom Forumu, kineski predsjednik je istakao želju Kine za bližim vezama sa arapskim svijetom.

Si je takođe obećao donaciju od tri miliona dolara agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) i obećao kinesku podršku za obnovu Pojasa Gaze.

Nakon razgovora, predsjednici Kine i Egipta prisustvovali su potpisivanju bilateralnih dokumenata o saradnji u različitim oblastima, koji podrazumijevaju plan unapređenja ekonomske, investicione i naučno-tehnološke saradnje.

Dvije strane su izdale i zajedničko saopštenje o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button