Svijet

SAD žale zbog pogibije u Rafi, ali Izrael ima pravo da napada Hamas

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena ”duboko žali zbog tragičnog gubitka života” koji je rezultat izraelskog napada na izbeglički kamp u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 45 osoba, rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler, ali je dodao da ”Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila”.

”Kao što smo ranije rekli, Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila, što je izgleda bio cilj Izraela ovdje, i Hamas bi trebalo da prestane da se krije iza civila u Gazi. Ali Izrael takođe ima obavezu da učini sve što je moguće kako bi minimizirao štetu nad civilima dok izvodi svoje operacije”, naveo je Miler, prenosi Tanjug.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD u kontaktu sa izraelskim vlastima od napada u nedjelju uveče i dodao da Vašington neće vršiti dalju procjenu po ovom pitanju dok izraelska vojska ne završi istragu, prenosi Tajms of Izrael.

Upitan o izvještajima da je u utorak u Rafi ubijena 21 osoba, Miler je rekao da je svjestan medijskih navoda, kao i da izraelska vojska poriče ubistva, a da su SAD zatražile dodatne informacije od Tel Aviva.

On je naglasio da da izraelske operacije u Rafi još nisu prešle ”u ono što SAD definišu kao veliku ofanzivu”.

”Nastavljamo da podržavamo njihove snage dok progone legitimne teroriste Hamasa, a to naravno uključuje upotrebu oružja koje je obezbijedila Amerika, ali očekujemo da to učine na način koji minimizira štetu nad civilima”, zaključio je Miler.

Al Džazira je javila da je u utorak najmanje 21 osoba ubijena, a da su desetine ljudi ranjene u novom izraelskom napadu na naselje Al-Mavasi u zapadnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su negirale da su izvršile napad na Al-Mavasi.

”Suprotno izvještajima posljednjih nekoliko sati, IDF nisu izvršile udar na humanitarnu zonu u Al-Mavasiju”, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

U prethodnom izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Rafi u nedjelju ubijeno je najmanje 45 osoba, uglavnom žena i djece, dok je više od 250 Palestinaca ranjeno.

Taj napad se u dogodio u blizini logističke baze Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, a ovaj potez Izraelaca naišao je na osude međunarodne zajednice.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button