Svijet

SAD: Još uvijek čekamo odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvijek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski prijedlog o prekidu vatre koji je iznio američki predsjednik Džozef Bajden u petak.

Čekamo odgovor Hamasa” preko katarskih posrednika, rekao je Saliven i najavio da će direktor Centralne obavještajne agencije Vilijam Berns razgovarati u Kataru sa posrednicima o prijedlogu o prekidu vatre, prenosi Rojters.

Katar je posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa o prekidu vatre, a u utorak je dostavio Hamasu prijedlog koji podrazumijeva tri faze koje je predstavio Bajden.

Portparol Hamasa je u utorak napomenuo da ta grupa ne može da pristane na bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen.

Plan koji je iznio Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Еgipat i Ujedinjeni Arapski Еmirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre “ozbiljno i pozitivno”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button