Politika

Saborski poslanik: SPC najpodmukliji neprijatelj hrvatskog naroda

 Poslanik jedne od najjačih hrvatskih partija – Domovinskog pokreta, Ante Prkačin optužio je u Hrvatskom saboru Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je ona “u zadnjih 100 godina najpodmukliji i najuporniji neprijatelj hrvatskog naroda”.

U ime Kluba poslanika Domovinskog pokreta Prkačin je, ne prvi put, optužio SPC da falsifikuje dešavanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), kao i zločine nad Srbima u Glini, Lapcu i na drugim mjestima.

“U tih 100 godina niko nam nije nanio toliko zla i štete kao SPC, a, nažalost, javnost o tome malo zna, a hrvatska politika još manje”, rekao je Prkačin, koji je jedan od simpatizera istorijskog revizionizma i negator ustaških zločina.

Hrvatski portali prenose da je on svojevremeni sporazum hrvatske vlade koju je vodio Ivica Račan i SPC nazvao – “veleizdajom”.

“Kada je Hitler razorio Jugoslaviju, hrvatski nacionalisti reaguju tako što osnivaju svoju državu. Srpski nacionalisti reaguju na dva načina. SPC i ostaci ‘Crne ruke’ rade posebno”, naveo je Prkačin u Saboru.

U svom tumačenju istorije, Prkačin je ustvrdio da je političar Stevan Moljević želio pokolj Hrvata i muslimana u BiH uz podršku SPC.

Prkačin je ismijao srpske žrtve u doba NDH tvrdeći da je riječ o falsifikatima, te da su u Lapcu pobijeni i protjerani Hrvati.

“Ista stvar je za Glinu i za Gospić”, rekao je on.

“SPC je toliko privilegovana u Hrvatskoj, ali ne samo SPC, već i srpska manjina, da to za posljedicu ima divljanje Srbije jer oni ne znaju biti zahvalni. Ovo što Hrvati u Vojvodini proživljavaju samo je zbog naše popustljivosti zbog SPC i srpske manjine u Hrvatskoj”, naveo je Prkačin.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button