HronikaRegion

Preminuo Milan Bandić

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba preminuo je u 66. godini, potvrđeno je hrvatskim medijima.

Bandiću je pozlilo sinoć kasno  te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh. Pokušali su ga reanimirati, ali bezuspješno. Ovu vijest su potvrdili iz Grada Zagreba za portal Index.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić. Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu  sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru”, napisali su iz Grada.

Biografija

Milan Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama u BiH.

Osnovnu školu završio je u Gradama, a diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, da bi na istom fakultetu 2000. upisao postdiplomski studij.

Od 1980. do 1983. zaposlen u fabrici Ledo, od 1983. do 1990. zaposlen u Opštini Pešćenica.

Od 1995. do 2000. je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutašnju politiku i nacionalnu bezbjednost.

2000. godine u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba;

 31. maja 2000.godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika Grada Zagreba. 

 20. juna 2001. godine ponovo je izabran za gradonačelnika Grada Zagreba.

 4. aprila 2002. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba.

14. juna 2005. na konstitutivnoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba po treći put izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba.

 31. maja 2009. na neposrednim izborima, izabran je po četvrti put za gradonačelnika Grada Zagreb.

2. juna 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba;

4. juna 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti , osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bio je oženjen, suprugom Vesnom sa kojom ima kćerku Anamariju.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button