Politika

Pravnici tvrde da Ustavni sud BiH nema pravo da produžava mandat svojim sudijama

Ustavom BiH je jasno propisano da sudije vrše funkciju do navršene 70. godine života i on ne predviđa izuzetke od tog pravila, niti daje ovlašćenje Ustavnom sudu BiH da produžava mandat sudijama, čak ni u izuzetnim okolnostima, koje Ustav BiH i ne spominje.

Istakao je ovo za Glas Srpske profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, da ipak donese jednu takvu odluku.

Prema riječima Markovića, ovo što je sada uradilo ovo tijelo, a koje bi trebalo da se bavi zaštitom Ustava BiH, suprotno je najvišem aktu države, izričitoj ustavnoj normi, a i načinu na koji se ovo pitanje uređuje u uporednom pravu, da Ustavni sud produžava mandat svojim članovima ili da određuje koliko će taj mandat trajati.

Na ovo je upozorio i pravnik Ognjen Tadić, navodeći da odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da donese odluku kojom se omogućava produženje mandata sudiji i nakon što navrši 70 godina, dok novoizabrani ne preuzme dužnost, u potpunoj je suprotnosti sa Ustavom BiH.

– Odluka da sami sebi protivustavno produže mandate u nedogled, najbolje pokazuje koliko oni cijene i štite najviši akt jedne zemlje i kako su ustavnost štitili do sada – ukazao je Tadić.

Profesor međunarodnog prava Radomir Lukić kaže da je Ustavni sud BiH, a koji trenutno radi u krnjem sastavu, ima zakonsku mogućnost da donosi određene interne dopune pravila koje se tiču rada ovog tijela, ali ne i stvari koje se odnose na trajanje mandata sudija, jer je to Ustavom već jasno definisano, odnosno utvrđeno.

– Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH definisan je Ustavom, a zadiranje u to pitanje jeste atak na suštinu Ustava – upozorio je Lukić.

Ustavni sud zasjedao je 30. i 31 maja, a jedna od tačaka dnevnog reda bila je promjena Pravila u radu ovog tijela. Ovom prilikom je usvojena i pomenuta odluka, a u obrazloženju iste je navedeno da će iza člana koji se odnosi na prestanak funkcije, biti dodat član o izuzetnom produženju mandata sudije.

Kako su saopštili iz Ustavnog suda BiH, ovo će se raditi u izuzetnim okolnostima, kada nadležni organ ne izabere sudiju do dana prestanka mandata sudije zbog starosne dobi. Taj sudija, kako su rekli, i dalje će nastaviti da vrši sudijsku dužnost sve dok nadležni organ ne izabere novog i dok novoizabrani sudija ne preuzme dužnost.

Poručili su i da je ona donesena imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije od 18. marta koja je navela, s obzirom na fundamentalni ustavni princip funkcionalnog Ustavnog suda, da zaključuje dozvoljavanje postojećim sudijama da služe i nakon navršenih 70 godina, sve do imenovanja novih sudija, ne bi bilo suprotno odredbama Ustava BiH.

Za novog predsjednika suda izabrana je Seada Palavrić, čiji mandat počinje 1. juna, a zbog koje se su i usvajale ove izmjene, jer je napunila 70 godina. Ovom prilikom novoizabrani sudija iz reda hrvatskog naroda Marin Vukoja preuzeo je dužnost.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button