Politika

Podžić bez saglasnosti Predsjedništva BiH na sastanku u Ramštajnu

Ponovo je, u ime BiH, neko otišao u svijet da predstavlja politiku stranke iz koje dolazi, a ne zvanični stav zemlje iz koje stiže. Ovog puta, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH je u Njemačkoj gdje učestvuje na sastanku na kome saveznici Ukrajine dijele oružje toj zemlji u borbi protiv Rusije. S obzirom na to da je BiH neutralna po pitanju tog sukoba, nejasno je šta Podžić tamo radi i kakvu politiku predstavlja. Ne može ništa da potpiše, a pogotovo da obeća bilo kakvo naoružanje za Ukrajinu u ime BiH, jasan je njegov zamjenik.

“Oni tjeraju po svom, a ustvari krše Ustav BiH jer nema po tom pitanju usaglašenog stava niti Predsjedništva BiH niti politike u BiH. Odlazak tamo ne znači ništa osim da on tamo bude fizički prisutan”, kaže Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH.

Ključno je pitanje, po čijem nalogu je Podžić otišao u Njemačku, ističe Dušanka Majkić bivši zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Jasno je, kaže, da je otišao tamo kako bi zastupao isključivo politike DF-a.

“Odlazak Podžića na anvedeni skup treba shvatiti kao posljednje turističko putovanje ministra Podžića na ovoj poziciji. Da bi se bilo koji komad oružja iz skladišta OS BiH dao mora da postoji odluka predsjedništva”, kaže Majkić.

Po ko zna koji put, DF-ov kadar pokušava samostalno da zastupa stavove BiH.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa Podžićem, učestvovala je i u maju prošle godine na virtuelnoj konferenciji “Kontakt grupa za odbranu Ukrajine”.

Između ostalog, i njegov stranački šef Željko Komšić je u prošlom mandatu na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH samovoljno otišao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, bez saglasnosti svih članova tog tijela, koju je morao da dobije.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button