Vijesti

Patrijarh Porfirije osveštao Spomen-kapelu u Mauthauzenu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je Spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.

Služena je i Sveta arhijerejska liturgija.

Njegovoj svetosti sasluživali su mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Јoanikije, episkopi braničevski Ignatije, bregalnički Marko, slavonski Јovan, austrijsko-švajcarski Andrej, osječko-poljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, šabački Јerotej, humski Јovan i hvostanski Aleksej.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je vijenac na centralni spomenik na Vojnom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.

Osveštanju Spomen-kapele i liturgiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selakovića.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, u Austriji, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button