Svijet

Njemački list: Zelenski razoračan neučešćem Kine

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski, kao i njemačka Vlada, navodno su razočarani što je Kina odlučila da ne prisustvuje takozvanoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, piše list “Špigl”.

Berlin je ranije lobirao da Peking učestvuje u događaju.

Konferencija koju sponzoriše Kijev trebalo bi da bude održana tokom predstojećeg vikenda u odmaralištu Burgenstok u Švajcarskoj i biće posvećena diskusijama oko “formule mira” Zelenskog u 10 koraka za Ukrajinu, koja, između ostalog, zahtijeva potpuno povlačenje ruskih snaga sa teritorija na koje Kijev polaže pravo, i predviđa reparacije i međunarodni tribunal za rusko rukovodstvo, prenosi Srna.

Više od 160 delegacija, uključujući one iz G7, G20 i zemalja BRIKS-a, pozvano je na događaj čiji je domaćin Švajcarska. Moskva, međutim, nije dobila takav poziv i nagovijestila je da, čak i da jeste pozvana, ne bi prisustvovala, nazivajući plan Zelenskog “neprihvatljivim” i opisujući “apsurdnu” konferenciju kao “potpuno bez perspektive”, podsjeća “Raša tudej”.

Krajem prošlog mjeseca, Kina je isto potvrdila da neće prisustvovati samitu, a njen ministar spoljnih poslova Vang Ji naglasio je da takvom sastanku nedostaju “tri važna elementa” – priznanje događaja od Moskve i Kijeva, ravnopravno učešće svih strana i poštena rasprava o svim mirovnim prijedlozima.

Pozivajući se na visokog neimenovanog vladinog zvaničnika u Berlinu, list navodi da su “jasnoću i tajming” odluke Pekinga da preskoči događaj Zelenski i NJemačka protumačili kao čudne i neprijateljske.

List je naveo da kad bi Kina barem poslala specijalnog izaslanika, to bi samitu dalo “znatno veću težinu”, ali čini se da “globalni jug” nije uključen u sve to nakon što su se pojedine zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Pakistan i Brazil, takođe povukle sa ovog događaja.

Učešće je odbilo i nekoliko drugih latinoameričkih zemalja, uključujući Argentinu i Meksiko, koje zahtijevaju pregovore koji bi omogućili učešće obje strane u sukobu.

Nikaragva je čak samit Zelenskog nazvala “političkom farsom” čiji cilj nije pronalaženje puta ka miru.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je da je Moskva spremna da traži diplomatsko rješenje krize, ali je naglasio da fantazije ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakve mirovne pregovore.

“Svi pregovori su zasnovani ili na vojnom porazu ili na vojnoj pobjedi. Naravno, pobijedićemo”, rekao je Putin prošle sedmice.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button