Svijet

Njemačka dala “zeleno svijetlo” Ukrajini

Njemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane izjavio je da je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem Patriot koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

”Sasvim je moguće da će se sistemi Patriot sada koristiti i u oblasti Harkova i nad Rusijom. Oni se mogu koristiti u okviru međunarodnog prava”, rekao je general za nemačku televiziju ARD.

On nije precizirao da li je Ukrajina do sada koristila te sisteme da gađa ciljeve iznad ruske teritorije.

Prethodno je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio da je Berlin odlučio da sredinom aprila pošalje treći paket Patriota Kijevu.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu rekao da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko nedelja pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button