Politika

Nešić: Konaković poslije fijaska u UN nije naučio lekciju

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković trebalo je da svojim kolegama u Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji uputiti lično izvinjenje što, zbog neustavne uzurpacije spoljne politike BiH od strane bošnjačkih političara, njihovi državljani koji imaju boravište u BiH neće moći glasati na izborima za parlament EU. Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov uticaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu, kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Komentarišući Konakovićevo pismo njegovim kolegama u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji, Nešić ističe da odgovornost za narušavanje bilateralnih odnosa ne samo sa ove tri države, nego mnogo šire, leži na bošnjačkim političarima.

– Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sad se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije. Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju. Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH – složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica – poručio je Nešić.

Prije nego što drugim održi slovo o neodgovornosti, dodaje Nešić, Konaković treba da se pozabavi sopstvenom neodgovornošću.

– Populizam je kratkog vijeka, a od ministra spoljnih poslova se očekuje da poštuje Ustav BiH i da se ne postavlja iznad Predsjedništva BiH. Kada se bude tako ponašao i kada shvati da je stav BiH samo ono što verifikuje Predsjedništvo BiH, ovakvih iznuđenih stvari i poteza neće biti. BiH ne može opstati kao sponzorska i kosponzorska igračka nego kao dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Dino izgleda poslije UN fijaska nije naučio lekciju – zaključio je Nešić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button