Svijet

Moskva: “Ako i oni uđu u NATO…”

Moskva će preduzeti vojno-tehničke mere sa svoje strane granice ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO, izjavio je u danas ruski ministar spoljnih poslova.Moramo da izvučemo zaključke iz pristupanja Finske i Švedske NATO-u i ako do toga eventualno dođe, mi ćemo preduzeti odgovarajuće vojno-tehničke mere sa naše strane granice, rekao je Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate ruske diplomatske aktivnosti u 2022, prenosi Tass. Helsinki i Stokholm su 18. maja 2022. podneli svoje prijave za pridruživanje alijansi, ali je proces blokirala Turska zahtevajuci da dve zemlje kurdske organizacije proglase terorističkim i izruče Ankari one koji su osumnjičeni za terorizam i učešce u pokušaju puča 2016., kao i da ukinu zabrane isporuke oružja Turskoj.

U Madridu su 28. juna 2022. održani razgovori između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, finskog predsednika Saulija Niinista, tadašnje premijerke Švedske Magdalene Anderson i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Potpisan je memorandum koji omogucava Švedskoj i Finskoj da uđe u NATO, a turski lider je naveo da se Švedska obavezala da ce izručiti preko 70 osoba umešanih u terorističke aktivnosti.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button