Politika

Milunović: Srbi da budu na istoj strani kada je riječ o udruživanju u vojno-političke saveze

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da je važno da Republika Srpska slijedi spoljnu politiku Srbije kada je riječ o udruživanju u bilo koji vojno-političkih savez.

Milunović, koji je prisustvovao svečanoj skupštini Ujedinjenih veterana Republike Srpske i Srbije u manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Soko Gradu, poručio je da je Mačkov kamen mjesto tradicionalnog skupa i opomene da Srbi moraju da budu na istoj strani kada je riječ o udruživanju u vojno-političke saveze.

On je podsjetio da se na Mačkovom kamenu 1914. godine odvijala jedna od velikih bitaka u Prvom svjetskom ratu, gdje je srpska vojska porazila austrougarsku, uz velike gubitke.

  • Više od 8.000 Srba je tu poginulo, a oko 30.000 Austrougara je izbačeno iz stroja. Oni dolaze tu i odaju počast poginulim i pomen, čuvaju sjećanje na velike heroje srpske – rekao je Milunović Srni.

On je ukazao na, kako je rekao, gorku istorijsku činjenicu da su tadašnja BiH i Hrvatska bile u sastavu Austrougarske monarhije koja je mobilizovala Srbe i slala ih ovdje, na svoju braću.

Milunović je napomenuo da je važno, posebno u ovim teškim vremenima, da Srpska slijedi spoljnu politiku Srbije kada je riječ o udruživanju u bilo koji vojno-politički savez.

  • Moramo da slijedimo tu politiku, kako nam se ne bi slučajno desilo da budemo u nekakvom savezu koji će, eventualno, sutra da napadne Srbiju i da se ta istorija ponovi – rekao je Milunović.

On vjeruje da do toga neće doći, a da je savezništvo koje je sklopljeno između udruženja veterana Republike Srpske i Srbije potrebno da se Srbi što više zbliže i pokažu da su jedno.

  • Da pokažemo da smo zajedno i da Drina, svakako, ne smije da bude granica koja razdvaja, mada se to često dešavalo u istoriji, nego da je ona upravo kičma jednog bića koje mora da slijedi interese sopstvene srpskog naroda i ne smije nikada da jedan od tih djelova ostane izolovan – rekao je Milunović.

On je rekao da je Skupština Udruženja veterana Republike Srpske i Udruženja Veterana Srbije donijela odluku o zajedničkom radu, kao i da je donesena odluka o priključenju Savezu udruženja boraca Srbije.

  • Oni će nastaviti svoj rad i dogovorili su svoje aktivnosti, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj. Njihove aktivnosti biće usmjerene da razviju te odnose i uključe što veći boj boraca i veterana da njeguju tradicije oslobodilačke srpskog naroda kroz istoriju, te da se brinu o statusu i položaju, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj – rekao je Milunović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button