Region

Milanović ponovo opleo po Ambasadi SAD

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je da će biti premijer i boriti se protiv korupcije, optuživši sadašnju Vladu da je daleko najkorumpiranija u hrvatskoj istoriji.

Korupcija je procvjetala u Hrvatskoj. Ja mislim da svaka pošast i nevolja želi da se HDZ bori protiv nje jer to joj garantuje procvat i bolju budućnost. Dakle, ako se bude borio protiv kuge ili kolere, garantovano će biti pandemija kuge. Isto tako i protiv korupcije, izjavio je Milanović.

Tvrdi da je Hrvatska zapala “u jednu tešku i neugodnu situaciju, vrstu kaljuže i skoro ništa nije dobro, od penzija koje su zanemarene i zapuštene”, dok premijer Andrej Plenković ljudima govori i uvjerava ih da im je super.

– Tu se više ništa puno ne može dokazivati. Ša je tu je. Ljudi će vidjeti šta je istina. Ovo je daleko najkorumpiranija vlada u hrvatskoj novijoj istoriji, odnosno uopšte u hrvatskoj istoriji. I to svako vidi. Vidi i Plenković, ali priča drugo. Šta da ja radim? I on je za to kriv – rekao je Milanović.

Dodao je da moraju iskorijeniti korupciju i za to su potrebni odlučni, pomalo i bezobrazni ljudi, koji će raditi ono što je ispravno i ljudima govoriti uglavnom istinu. Rekao je i da je Hrvatska i dalje “socijalni slučaj Еvrope”, navodeći da je pala kupovna moć građana, “osim jednog malog uskog dijela uspješnijih i privilegovanih”, a upozorio je i na male penzije.

– U Plenkovićevih sedam i po godina to je palo. Profiti firmi su rasli, prihodi države su rasli za skoro 50 posto realno, a penzije za 13 posto. Kako je to moguće? To pokazuje da je to nemar i to je ono zbog čega ću ja biti ono što po Plenkoviću ne mogu biti i ne smijem biti jer, kao, nemam legitimitet – rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na Ambasadu SAD u Sarajevu, rekavši da mu se i “ono nešto obraća” jer je rekao da se ponašaju neprijateljski prema Hrvatima u BiH, piše Hina.

– Da. A to kad sam rekao da se ponašaju neprijateljski, to sam rekao biranim riječima. Oni rade puno gore stvari. Radi nekakvih sitnih šićardžijskih interesa, neki ćoškari koji prodaju plin, pa kao da se riješimo ruskog plina. Pozdravljam. Ali nećete nam američki utjerivati. I neće to ići preko hrvatskog terena bez da se nas pita i da mi damo tapiju. I dok god budete tlačili Hrvate u BiH dobićete srednji prst. Jel’ jasno to? Еvo, tako će biti kad ja budem premijer. Pa nek’ se žale upravi vodovoda – poručio je Milanović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button