EkonomijaSvijet

Lavrov: BRIKS trenutno razmatra oko 30 prijedloga za različite forme saradnje

BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahtjeva iz raznih zemalja, koje predlažu uspostavljanje različitih formi saradnje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za “Prvi kanal” u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Trenutno se razmatra oko 30 zahtjeva iz najrazličitijih država – i velikih, i malih, i srednjih, koje predlažu uspostavljanje raznih oblika saradnje – istakao je diplomata.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

– Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsjedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS-a – objasnio je ruski ministar.

Prethodno je ruski filozof, politikolog i sociolog Aleksandar Dugin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ocijenio da BRIKS predstavlja oličenje multipolarnog svijeta, koji se sastoji od različitih civilizacija i kultura.

Prema njegovim riječima, BRIKS je dijalog kultura, a Zapad je za sada van organizacije, jer nameće netradicionalne i antitradicionalne vrijednosti i insistira na tome da ne postoje nikakve kulture ni civilizacije, izuzev zapadne.

Rusija je od 1. januara predsjedavajuća BRIKS. Predsjedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Јužne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsjedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbjednosti.

Rusija će u okviru svog predsjedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button