Vijesti

Kozara – simbol slobode srpskog naroda

Na Mrakovici je obilježena 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Parastos kod spomen-krsta služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a na Centralnom spomeniku položeni su vijenci i cvijeće.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari

Republike Srpske će biti dok je svijeta i vijeka, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari.

Play Video

Narod i borci Kozare su simbol oslobodilačke epopeje, rekao je Slobodan Šobić, predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari.

Uoči obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari, pripadnici Vojske Srbije imali su svečani defile kroz Prijedor.

 

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom “Zapadna Bosna” počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button