Vijesti

Kovačević: Sramna odluka je dokaz više da Srpska mora riješiti problem nametnutog pravosuđa

Sramnom odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH da poništi prvostepenu presudu i kaznu Sakibu Mamuljinu za ratne zločine nad Srbima samo je još jednom potvrđeno da u nametnom i izmišljenom pravosuđu BiH nema pravde za Srbe, već da je jedina misija i jedini zadatak tih pravosudnih institucija da progone i kažnjavaju Srbe.

Istakao je ovo savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

– Vidimo da je i Sud BiH nastavio sa već dobro oprobanom praksom, koju je ranije koristio i primijenjivao i Haški tribunal, da se jedino Srbi osuđuju za ratne zločine a da oni koji su počinili zločine nad Srbima bivaju prvo osuđeni u prvostepenom postupku, ali da obavezno te presude kasnije budu poništene – naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu.

Kovačević je naveo da je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu evidentno bila preblaga s obzirom na karakter tog ratnog zločina za koji je bio osuđen.

– Podsjetiću da je, između ostalog, riječ o zločinima koje su počinili pripadnici odreda ‘El mudžahid’ kada su mudžahedini odsjecali glave zarobljenim srpskim borcima, ali evidentno je da u ovakvom nametnutom, izmišljenom pravosuđu BiH čak ni tako blage i sramne presude za zločine nad Srbima ne mogu da se održe – istakao je Kovačević.

On je ukazao da je ovo samo još jedan dokaz da Republika Srpska mora da riješi problem sa nametnutim pravosuđem i mora da vrati stvari u ustavne okvire kako je Ustav BiH i predvidio, a koji jasno kaže da je pravosuđe isključiva nadležnost entiteta, odnosno Republike Srpske i FBiH.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostepena presuda i postupak se sad upućuje drugostepenom vijeću na dalje odlučivanje.

Ranijom prvostepenom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El mudžahi” na području Vozuće i Zavidovića.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button