Politika

Kovačević podržao delegaciju Srbije – Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je danas zajedno sa članovima delagacije Narodne skupštine Srbije napustio zasjedanje godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Јugoistočne Evrope jer je član Sabora Hrvatske govorila o Kosovu i Metohiji kao nezavisnoj državi i najavljivala kako će Kosovo uskoro biti primljeno u Savjet Evrope.

Kovačević je rekao da se na jednoj od ranijih sesija dogodilo i to, da je predstavnicima Prištine, bez obzira na činjenicu da u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN jasno piše da privremene institucije nemaju pravo na bilo kakav sektor odbrane niti da govore bilo šta o tom sektoru, bilo dozvoljeno da zajedno sa svim ostalim predstavnicima komisija i odbora govore o toj temi.

On je naveo da su predstavnici delegacije Srbije jasno izrazili protest i zatražili stav od direktorata Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju / Rakvijak/.

– Јa sam se pridružio tom stavu Srbije i jasno naglasio gostima iz Prištine da je za BiH Kosovo i Metohija isključivo sastavni dio Republike Srbije i da od njih tražim, s obzirom na to da se nalaze u takvoj zemlji, da takvu činjenicu i poštuju – istakao je Kovačević.

Kovačević je za Srnu rekao i da se poslanik Sabora Hrvatske izvinila delegaciji Srbije, kao i da se direktor Rakvijaka ogradio od sporne izjave, te da su se nakon toga i članovi delegacije Srbije i on vratili učešću u radu konferencije.

Srna je ranije danas objavila da su prvi dan godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Јugoistočne Evrope u Sarajevu obilježile provokacije i skandali, nakon čega su delagacija Srbije i Kovačević napustili konferenciju.

Do napuštanja je došlo nakon što je član delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Savjetu Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Savjet Evrope, što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Poslanik Sabora Hrvatske koja je danas upućivala direktne provokacije Zdravka Bušić tokom proteklog rata bila savjetnik Franje Tuđmana. Napoznatija je po tome što su joj brat Zvonko i muž Vinko u SAD osuđeni za terorizam. Zvonko Bušić osuđen je zbog otmice aviona i ubistva njujorškog policajca, a njen suprug zajedno sa još petoricom hrvatskih nacionalista za ubistva, paljevine i iznude.

Kao djevojka u Americi je bila pripadnik Hrvatskog narodnog otpora, organizacije koju je nakon Drugog svjetskog rata osnovao Vjekoslav Maks Luburić, ustaški komandant poznat kao upravnik logora Јasenovac u kojem su počinjeni masovni zločini nad balkanskim Јevrejima, Srbima i ostalim protivnicima fašističkog režima.

Po povratku u Hrvatsku iz Amerike, ona je bila i hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu, kao i državni sekretar u Ministarstva spoljnih i evrospkih poslova Hrvatske.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button