Svijet

“Ili smanjite cijene ili ćete proći kao ulične bande”

Predsednik Salvadora Najib Bukele, poznat po svom oštrom postupanju prema uličnim bandama, zapretio je da će slične mere preduzeti i protiv prodavaca na veliko i uvoznika koji su drastično podigli cene namirnica i druge robe.

Bukeleove vlasti su od 2022. uhapsile na desetine hiljada članova uličnih bandi, često na osnovu malo dokaza, a policija ih je sprovodila u donjem vešu kroz velike nove zatvore, prenela je agencija AP.

U najnovijem govoru, predsednik je zapretio da će istu taktiku primeniti prema prodavcima na veliko i distributerima koje je okrivio za nedavni nagli skok cena hrane i drugih osnovnih potrepština.

“Upućujem poruku uvoznicima, prodavcima i distributerima hrane: prestanite da zloupotrebljavate narod El Salvadora, a ako to ne učinite, nemojte se žaliti na posledice”, kazao je on.

Bukele uživa veliku popularnost zbog oštrog napada na moćne ulične bande koje su nekada praktično upravljale mnogim četvrtima i iznuđivale novac od stanovnika i vlasnika firmi.
Zbog njegovih mera, jedan od gradova koji su nekada imali najveći broj ubistava na svetu pretvoren je u jedan od najbezbednijih u Latinskoj Americi.

U racijama je uhapšeno ukupno 78.175 osumnjičenih za pripadništvo bandama, ali je pušteno oko 7.000 osoba zbog nedostatka dokaza.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button