Svijet

FSB spriječila terorističke napade na dvije ruske nuklearke uoči Dana pobjede

Federalna služba Rusije saopštila je da je uoči Dana pobjede osujetila teroristički napad koji su specijalne službe Ukrajine planirale da izvedu na Lenjingradsku i Kalinjinsku nuklearnu elektranu.

U saopštenju se navodi da je diverzantsko-teroristička grupa Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine uoči Dana pobjede pokušala da digne u vazduh više od 30 stubova visokonaponskih dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke.

To bi, prema ideji ukrajinskih specijalnih službi “dovelo do prekida u radu nuklearnih reaktora, narušavanja redovnog režima rada nuklearki i nanijelo ozbiljnu štetu ekonomiji i ugledu Rusije”.

  • Teroristi su uspjeli da dignu u vazduh jedan i miniraju četiri stuba dalekovoda Lenjingradske nuklearke, kao i da polože improvizovane eksplozivne naprave ispod sedam stubova Kalinjinske nuklearne elektrane – navodi se u saopštenju.

FBS je saopštila i da je privela tri ukrajinska diverzanta koje je regrutovao Kijev, a koji su pripremali akte protiv pomenutih nuklearki i koji su u tom cilju prošli specijalnu obuku na teritoriji Ukrajine.

Takođe, privedena su i dvojica njihovih saučesnika koji su ruski državljani.

U saopštenju se, pored toga, ističe da su privedeni ukrajinski diverzanti i njihovi saučesnici potvrdili da su sarađivali sa Spoljnoobavještajnom službom Ukrajine, prema čijem nalogu je i trebalo da izvrše terorističke napade na dvije ruske nuklearke.

Eksploziv za dizanje u vazduh stubova dalekovoda ruskih nuklearki, prema saopštenju, ukrajinske specijalne službe planirale su da prokrijumčare iz Poljske u Litvaniju, zatim preko Bjelorusije u Tversku oblast.

Iz tajnih skrovišta koje su organizovali diverzanti, FSB je zaplijenio 36,5 kilograma plastičnog eksploziva “S-4”, 61 električni detonator strane proizvodnje, kao i 38 elektronskih tajmera i dva pištolja (Makarov PM) sa municijom.

Protiv pripadnika diverzantsko-terorističke grupe pokrenut je krivični postupak prema odgovarajućim članovima Krivičnog zakona Rusije.

Njima je određena i mjera zabrane u vidu pritvora.

FSB naglašava da se aktivnosti na dokumentovanju kriminalne djelatnosti i potrazi za organizatorima, diverzantima i njihovim saučesnicima nastavljaju.

Lenjingradska nuklearna elektrana nalazi se u blizini grada Sosnovij Bor (Lenjingradska oblast) i najveća je nuklearka u Rusiji prema kapacitetu i jedina u kojoj rade energetski blokovi dva različita tipa.

Kalinjinska nuklearka smještena je blizu grada Udomlja (Tverska oblast). U njoj rade četiri energetska bloka sa reaktorima VVER-1000 kapaciteta po 1000 MW.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button