Svijet

Fon der Lajen ostaje na čelu EU još 5 godina

Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, poručio je večeras u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

On je naglasio da EPP želi demokratsku Evropu i da “pobjednik izbora sada ima pravo da imenuje predsjednika EK, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Fon der Lajen je naglasila da će EPP izgraditi bastion protiv ekstrema i sa ljevice i desnice.

Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa ljevice i desnice – rekla je fon der Lajen.EPP je osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button