Sport

FIFA sprema radikalne promjene na Mundijalima

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) planira da uvede izvođenja penala u slučaju nerešenog rezultata na mečevima grupne faze Svetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadu i SAD-u, prenosi britanski “Atletik”.

“Pobjednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi”, navodi se u tekstu “Atletika”.

Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Direktor za tehnički razvoj FIFA Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

“Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima”, rekao je Van Basten za “Bild”.

“Atletik” ističe da postoji i mogućnost da FIFA promijeni sistem takmičenja na SP 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podijeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije. Plasman u nokaut fazu izborile bi po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. U 1/16 Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. FIFA razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju neriješenog rezultata.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button