Vijesti

Faza zagrijavanja planete El Nino je počela

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Nino počeo je u Tihom okeanu, vjerovatno dodajući tako toplinu planeti koja se već zagrijava zbog klimatskih promjena.

Američki naučnici potvrdili su da je El Nino počeo. Događaj će vjerovatno trajati do sljedećeg proljeća, nakon čega će se njegovi utjecaji povući.

Stručnjaci kažu da će 2024. zbog toga vjerovatno biti najtoplija godina na svijetu,a utjecaj će se osjetiti na cijeloj zemaljskoj kugli.

“Novi rekord globalne temperature sljedeće godine je definitivno vjerovatan. Zavisi koliko će El Nino biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.”, rekao je Adam Scaife, šef dugoročnih prognoza u kompaniji UK Met Office.

Strahuju da će El Nino pomoći da se svijet pomakne preko ključne prekretnice zagrijavanja od 1,5 C. To će također utjecati i na vrijeme u svijetu, potencijalno će donijeti sušu Australiji, više kiše na jugu SAD-a i oslabiti indijski monsun.

Mjesecima, istraživači su bili sve sigurniji da će se događaj El Nino pojaviti u Tihom okeanu.

“Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko mjeseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta”, rekao je Adam Scaife, šef dugoročnih predviđanja u kompaniji UK Met Office.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gdje na Zemlji.

El Nino južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Nino, događa se svake dvije do sedam godina i vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko okeana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju u svijetu, obično se dešavaju godinu dana nakon snažnog El Nino događaja.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button