Politika

Evropska unija započela razgovore o statusu OHR

Administracija Evropske unije prije tridesetak dana započela je razgovore oko statusa Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

Na stolu stu tri opcije: smanjenje ovlaštenja OHR, izmještanje OHR i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika – potvrđeno je za Istraga.ba iz više diplomatskih izvora.

Prema istim izvorima, zvaničnici EU zadužili su Francusku da pripremi materijale koji bi, potom, bili dostavljeni svim članicama Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIK).

Tokom prvih razgovora sam Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, bio je izopšten iz cjelokupne priče. Tek nakon insistiranja, Šmit je uključen u ove razgovore.

– Nakon što su saznali za ovaj plan Amerikanci su se oštro usprotivili nakon čega su razgovori “usporeni”. Ali EU, a naročito Francuzi, ne žele odustati – rekao je za Istraga.ba jedan od izvora bliskih OHR.

Na Vučićevu inicijativu
Priču o zatvaranju OHR inicirao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je u aprilu, tokom posjete Parizu, o tome razgovarao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Tada je službeno objavljeno da je su se Vučić i Makron dogovorili da će “u naredna dva mjeseca” potpisati ugovor o nabavci, odnosno isporuci francuskih borbenih aviona “Rafal”.

Dan nakon Vučićeve posjete Parizu, u Francusku je otputova i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, piše Istraga.

Nakon sastanka Dodik je rekao da je “u Parizu razgovarao s ljudima iz različitih djelatnosti te da postoji interes za odnose s Republikom Srpskom, a najviše u dijelu privrede i kulture.

– Republika Srpska je stabilna, posvećena miru i razvoju. Srpska nema namjeru za bilo kakvu destabilizaciju, koja bi vodila nasilju. S druge strane, ima namjeru da očuva svoje političke stavove i poziciju i od toga neće odustati. Ključno pitanje je bilo, šta mi vidimo u Evropskoj uniji?! Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba. Uvjeravao sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način – naveo je Dodik za RTRS 11. aprila ove godine.

“Sukob” SAD i EU
Upravo je na Vučićevim i Dodikovim sastancima sa francuskim zvaničnicima i privrednicima lobirano za zatvaranje OHR, što je kasnije rezultiralo i zvaničnim pokretanjem priče o statusu OHR na nivou Evropske unije.

Ovo nije prvi put da Francuzi pokreću priču o zatvaranju OHR. Podsjećamo, 2010. godine Vikiliks je objavio dokument prema kojem je Francuska u novembru 2009. godine zatražila zatvaranje OHR, čemu su se SAD oštro usprotivile.

Kako se navodi u tada objavljenom dokumentu, Francuska je željela vidjeti prijenos ovlaštenja na novi tim Evropske unije u novembru, kao i približavanje Evropi kako bi se potaknuli Bošnjaci da nastave s napretkom u potrebnim reformama.

– Sada je skoro identična situacija. S tim da i u Briselu postoje snage koje se zalažu za najmanje reduciranje ovlasti OH – navodi drugi diplomatski izvor portala Istraga.

Već dugo, prema informacijama Istrage, postoji “sukob” SAD i EU kada je u pitanju status OHR.

Zbog različitih stavova o OHR pogoršani su i odnosi američkom ambasadora u BiH Majkla Marfija i ambasadora EU u BiH Johana Satlera.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button