Svijet

Erdogan: Švedska neće dobiti podršku za ulazak u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Švedska ne treba da očekuje podršku za ulazak u NATO nakon protesta održanih tokom vikenda antiislamskih aktivista i prokurdskih organizacija.

“Dozvoljavate terorističkim organizacijama da divljaju i očekujete podršku za ulazak u NATO, to se neće desiti”, izjavio je Erdogan.

On je naglasio da, ukoliko Švedska ne iskaže poštovanje Turskoj i muslimanima neće imati podršku Ankare za ulazak u NATO.

Erdogan je kritikovao proteste na čelu sa Rasmusom Paludanom tokom kojih je spaljen K`uran, navodeći da je to uvreda za svakoga, posebno za muslimane. On je, takođe kritikovao švedske vlasti jer su dozvolile održavanje demonstracija ispred turske Ambasade u Stokholmu.

Erdogan je, takođe kritikovao Švedsku za prokurdske proteste tokom koji su demonstranti nosili zastave raznih kurdskih organizacija, uključujuću Radničku partiju Kurdistana /PKK/ koja se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, EU i SAD.

Simboli ove organizacije nisu zabranjeni u Švedskoj.

Finska i Švedska su u maju predale zahtjeve za članstvo u NATO. Turska je blokirala razmatranje zahtjeva zbog dugogodišnje podrške Helsinkija i Stokholma PKK.

Turska, Švedska i Finska potpisale su u junu bezbjednosni memorandum, kojim je uklonjena blokada početka pregovora o pristupanju dvije zemlje Alijansi. Strane su se saglasile da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući protiv PKK, te da se ukinu ograničenja na izvoz oružja iz Turske.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button