DruštvoEkonomija

Energetska kriza trese svijet

Libanska elektroenergetska mreža je potpuno ugašena, nakon što su dvije glavne elektrane ostale bez goriva. Nestašice prijete Indiji, Njemačkoj, Rumuniji. Prijete i nestašice pojedinih proizvoda.

Građani Srbije ne moraju da brinu – imaće tople domove i neće rasti cijene struje i gasa, poručuje predsjednik Vučić. A preduzimaju se, kaže, mjere za zaštitu privrede.

Liban je ostao bez struje i to na nekoliko dana. Zbog nestašica dizela isključene su dvije glavne elektrane što je obustavilo proizvodnju električne energije.

A zbog nestašice uglja sa restrikcijama se suočava Indija i sjever Kine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta prethodno je najavila da se okreće zelenoj energiji, a primorana je ponovo da uvozi ugalj.

U Evropi energetski cjenovni cunami. U Albaniji, koja je među najvećim uvoznicima struje kažu, da je zemlja u vanrednom stanju zbog krize u snabdijevanju električnom energijom.

Problemi i u Rumuniji i Bugarskoj. Italijani se već suočavaju sa drastičnim poskupljenjem i gasa i struje.

“Iako upozoreni na poskupljenje struje i plina od prvog oktobra, Italijani će tek kada im stignu računi vidjeti šta znači poskupljenje struje za 29,8 odsto i poskupljenje plina za 14,4 odsto. Novo uvećanje samo struje bilo bi znatno dramatičnije da nije reagovala italijanska vlada: struja bi poskupila za 45 odsto”, objašnjava dopisnica RTS iz Italije Sanja Lučić.

Dodaje da je energetska kriza u Italija pokrenula poskupljenja gotovo svih proizvoda.

Zbog vrtoglavog rasta cijena gasa najveći britanski proizvođači – čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da će obustaviti proizvodnju.

Skupi energenti u Njemačkoj pokrenuli su domino efekat: poskupljuju mnogi proizvoda, a prijete i nestašice.

“Poskupio je i gas. Računi za grijanje su Nijemcima za 12 odsto veći od ovog mjeseca. Sve to se odrazilo i na inflaciju, koja je u Njemačkoj, poslije dugo vremena, prešla četiri odsto”, objašnjava Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Njemačke.

Kakva je situacija u Srbiji 

Srbija prati dešavanja na svjetskom i evropskom energetskom tržištu, kaže predsjednik Vučić ističući da je naša zemlja na vrijeme riješila probleme. Obezbijeđen je i preventivi interventno i uvoz struje do polovine decembra dok se ne završi remont bloka B1 u TENT-u.

Energetsku bezbjednost zemlja je osigurala izgradnjom gasovoda Balkanski tok, uprkos svim pritiscima sa Zapada.

“Svakog dana gledamo da dva do tri miliona dodatno spustimo u Bantski Dvor da bismo čuvali za ne daj Bože. Tako se domaćin ponaša. Svaki dan mi danas ne trošimo iz Bantskog Dvora, već ono što nam regularno dolazi, gasovodom”, naveo je Vučić.

Kako je objasnio, “dodatnih 180 megavata električne energije koje smo čuvali u rezervi, pustili smo u pogon, da bismo spustili berzansku cenu, da bismo pomogli domaćim privrednicima”.

“To građane ne interesuje, mi za njih držimo najnižu moguću cenu u Evropu. Srbija ima najnižu cenu električne energiju u Evropi za domaćinstva”, istakao je Vučić.

Predsjednik je poručio i da se pripremaju projekti gradnje novih hidroelektrana Đerdapa 3 i Bristrice što će za 15 odsto povećati proizvodne kapacitete električne energije.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button