Ekonomija

Dug premašio 6 milijardi KM

Ukupan dug Republike Srpske na kraju maja ove godine iznosio je šest milijardi i 88 miliona KM i čini 43,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je izjavila ministarka finansija RS, Zora Vidović, koja tvrdi da se Republika Srpska nalazi u srednje zaduženim ili čak ispod srednje zaduženih zemalja, te da nismo prezaduženi.

Ministarka Vidović je ove brojke saopštila na sjednici Narodne skupštine RS dok je obrazlagala prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu.

Vidovićeva je rekla da na dan 31. maj javni dug Republike Srpske iznosi pet milijardi i 42 miliona KM i čini 36,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Razlog za izmjenu Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, sadržan je, kako je rekla ministarka Vidović, u potrebi korigovanja visine kamatnih stopa, imajući u vidu njihov rast na međunarodnom tržištu kapitala.

– Predviđena je promjena visine kamatnih stopa kod okvirnih uslova dugoročnog zaduživanja Srpske, i to za zaduženje putem emisije obveznica na domaćem finansijskom tržištu sa četiri odsto na šest odsto, za zaduženje putem kredita kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada sa tri odsto na pet i po odsto – objasnila je Vidovićeva.

On je rekla da je za zaduženje putem emisije obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu predviđena promjena visine kamatne stope sa pet na devet odsto.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Check Also
Close
Back to top button