Politika

Dom naroda BiH, ali s nerazumnim prijedlogom

Bošnjački delegati, nakon dva i po mjeseca blokade, vraćaju se u Dom naroda BiH.

Međutim, razlog nije nastavak rasprave koju su prekinuli bježanjem sa sjednice, a to je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koga uporno predlaže delegat SDS Želimir Nešković.

Naime, hitna sjednica Doma naroda BiH zakazana je za 3. jun sa samo jednom tačkom nevmnog reda: Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku. Predlagač Kemal Ademović (NIP), inače predsjedavajući doma.

-Na 14. sjednici Doma naroda podnesen je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku, a koji nije razmatran na Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda i Zakonodavnopravnom sektoru PS BiH iako isti nije u skladu sa Ustavom BiH. Stoga predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika Doma naroda definisano je da nijedan zakon koji nije u skladu sa Ustavom i zakonima BiH ne može biti razmatran na sjednicama Doma naroda, a što je sada omogućeno važećim Poslovnikom – navodi Ademović u obrazloženju svog prijedloga.

Kako tvrdi, nedonošenje predloženih izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda moglo bi imati „ozbiline posljedice po Bosnu i Hercegovinu u smislu usvajanja zakona koji nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine“.

Nešković: Zato i jeste hitno
Međutim, Želimir Nešković za Srpskainfo kaže da nema nikakvog osnova tražiti da zakoni po hitnoj proceduri sadrže mišljenja Ustavnopravne komisije i Zakonodavnopravnog sektora.

– Zato i idu po hitnom postupku jer nema vremena da prođu svu proceduri. S druge strane, to i jeste snaga i pravo delegata da predlaže zakon o svemu, ako hoće i zakon o kosmičkom sistemu. Poslovnik nalaže da i bez mišljenja Kolegijuma zahtjev za bilo koju tačku dnevnog reda po hitnoj oproceduri ide u dnevni red. Međutim, praksa posljednjih nekoliko godina je takva da se Kolegijum izjašnjava o tom pitanju. Ako nema konsenzusa onda se ide na glasanje svih delegata o dnevnom redu. Dakle, uopšte tada nije potrebno mišljenje komisije. Tek kada bi zakon ušao u plenum, onda bi se tražilo mišljenje, ne samo Ustanopravne, već i nekih drugih komisija u okviru PS BiH – objašnjava Nešković.

Tvrdi da je pokušaj Ademovića i ostalih bošnjačkih delegata potpuno neustavan i zadire u prava delegata, te narušava koncepciju Doma naroda BiH.

-Nisam dio vlasti, sli mislim da to ne može proći. Međutim, postoje prozivke javnosti jer dva i po mjeseca ne funkcioniše Dom naroda, što je sramota. Delegati primaju basnoslovne naknade za svoj nerad. Bošnjaci koji se kunu u BiH opstruišu rad jedne institucije BiH. Na ovaj način lopticu pokušavaju prebaciti na teret predlagača. Uopšte mi ne pada na pamet da povučem ovaj zakon, ne mogu to ni učiniti jer je već ušao u dnevni red. O njemu će se razgovarati. Žao mi je što smo došli u ovu situaciju. Sramota je da bošnjački klub ne dozvoljava da se razgovara o Ustavnom sudu BiH, o koncepciji gdje nema stranih sudija. U članu 3 Ustava BiH je utemeljeno sve ono što predlažem – zaključuje Nešković.

Osuđeno na neuspjeh
Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD u Klubu Srba, kaže da je bilo koji prijedlog izmjena Poslovnika Doma naroda, koji se tiče zakonodavne procedure, u startu osuđen na neuspjeh jer je besmisleno mijenjati postupak u jednom parlamentarnom domu, a da u drugom ostane bez promjene.

Prijedlog Kluba Bošnjaka je pokušaj da se vrate u Dom i nema drugi smisao. Same promjene su u suštini pokušaj da se kreira neka hibridna procedura koja bi i u hitnom postupku podrazumjevala izjašnjenje komisija, što već nije hitna, nego skraćena procedura koja je već propisana Poslovnikom – objašnjava ona.

Podsjećamo, Nešković je predložio način na koji bi troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH bilo zamijenjeno sudijama iz BiH.

Nakon što je većina u Domu naroda BiH, poslije devet mjeseci čekanja, izglasala da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH konačno uđe u dnevni red, svi delegati Kluba Bošnjaka su 18. marta demonstrativno napustili sjednicu, čime je ona prekinuta jer ne postoji kvorum za rad.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button