Politika

Dodik se odriče 9. januara kao Dana Republike Srpske, javnost ga dočekala “na nož”

„Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Ovu rečenicu iz Zakona o Danu Republike Srpske, Ustavni sud BiH je na sjednici 28. marta 2019. proglasio neustavnom i ukinuo član u kome se ona nalazi.

Prije toga, Ustavni sud BiH, na apelaciju Bakira Izetbegovića, 2015. proglasio je neustavnim član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim je propisano da je jedan od republičkih praznika Dan Republike koji se obilježava 9. januara.

I pored toga, godinama se Republika Srpska bori da sačuva 9. januar, organizuje parade i svečane defile, trpi političke pritiske, a iza 9. januara zvanično su stali građani Srpske i na jedinom poslijeratnom referendumu.

A, onda predsjednik Republike Milorad Dodik predlaže da se kao Dan RS slavi drugi datum! Taj datum je 15. februar – Sretenje ili Dan državnosti Srbije. Za Srbe s obje strane Drine značajan praznik, ali ne i kao Dan Republike Srpske. Dodik je otišao korak dalje izjavljujući da će se 9. januar i dalje slaviti, ali samo kao dan nastanka Republike Srpske.

Da li je, na ovaj način, Dodik još jednom podvio kičmu i ispoštovao sve ono što je rekao da neće? Jer, sjetimo se, Bošnjaci, Ustavni sud BiH, ni OHR navodno nemaju ništa protiv da RS ima svoj Dan, ali uglas poručuju da to ne može da bude 9. januar.

“Pucao sebi u glavu”
–Milorad Dodik je politički sebi pucao ne u koljeno, već u glavu, prijedlogom da 15. februar umjesto 9. januara bude Dan Republike. Dodik je previše politički iskusan da ne zna šta znači jedan takav prijedlog, tako da bih rekao da to nije iz njegove glave, već prije da je prijedlog Aleksandra Vučića, a ako je Vučić nagovorio ili natjerao Dodika da to prvi kaže, onda mu nije politički prijatelj. Nažalost, 9. januar se ni u jednom važećem zakonu u Republici Srpskoj ne navodi kao Dan Republike, tako da je sporna i šokantna odluka Ustavnog suda BiH praktično provedena samo što se o tome ćuti – kaže za Srpskainfo novinar Darko Momić.

Pandurević: Ovo što radi je izdaja
Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević ironično kaže da smo „dobro prošli“ jer nam Dodik nije predložio 12. mart, svoj rođendan, za Dan Republike.

-Odustajanje od 9. januara je povlačenje pred strancima, možda u znak zahvalnosti što su udarili na SDS – tvrdi Pandurevićeva za Srpskainfo.

Poručuje da iza „Milorada Dodika ništa neće ostati“.

-Glavna poruka njegove politike jeste prekrajanje istorije kako bi izgledalo da Republika Srpska postoji od njegovog dolaska na vlast. Ukinuli su nam grb, zastavu, himnu, a on je to prihvatio i sproveo. Kao što Bošnjaci mašu svojim zastavama sa ljiljanima, koje je Ustavni sud BiH osporio, ni nama niko nije mogao zabraniti da ne skinemo dvoglavog orla sa zidova institucija i iz kabineta, i da intoniramo svuda himnu Bože pravde koja se danas čuje samo na skupovima SDS koji takođe pokušavaju zabraniti. Dodik je sve to prihvatio, a sada se odriče i 9. januara. Dan Republike nije pitanje volje i odluke jednog čovjeka, makar to bio i Dodik. Dan Republike je volja naroda, a ovo što on radi je izdaja – jasna je Pandurevićeva.

Vasić: Nema pravo na to
Dodikova najava našla je na osudu i u vlastitim redovima.

-Dodik je neozbiljan sa 9. januarom. Kome udovoljava. Nema pravo na to – napisao je bivši generalni skeretar SNSD Rajko Vasić.

Referendum i Deklaracija
Podsjećamo, referendum o Danu Republike Srpske raspisan je 15. jula 2016. i održao se 25. septembra 2016. godine. Referendumsko pitanje je bilo: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”

Takođe, Narodna skupština RS je 17. aprila 2015. godine usvojila Deklaraciju o Danu Republike Srpske, povodom tadašnje apelacije Izetbegovića. Deklaracija je usvojena sa 63 glasa „za” i 3 bošnjačka glasa „protiv”.

U Deklaraciji se navodi da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima RS u Ustavnom sudu BiH „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”. Dalje se navodi da su praznici RS utemeljeni na načelu „nediskriminacije i da ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda i da odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima”.

U Deklaraciji piše da je „neprihvatljivo da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike”.

Tada je napomenuto da je NSRS još 2007. provela raniju odluku Ustavnog suda BiH i donijela novi Zakon o praznicima gdje je Dan Republike određen kao republički, sekularni praznik, dok su vjerski praznici uređeni drugim zakonom.

Narodna skupština u Deklaraciji je navela da „neće ukidati Dan Republike, ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se član 2.b) i 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neustavnim”.

 

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button