Politika

Dodik: Sarajevo uzalud čeka Bajdena i marince, nema sile koja će ukinuti Srpsku

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da griješe oni u Sarajevu koji misle da će se poslije dolaska nove administracije u Vašingtonu Džo Bajden “parkirati u BiH” šest mjeseci i dovesti svoje marince i bankare da sređuju stanje.

To se neće desiti, kaže Dodik uz poruku da nema te sile koja će ukinuti Srpsku.

U intervjuu za Sputnjik Dodik je na pitanje šta donosi BiH pobjeda Bajdena naveo da su međunarodno-političke okolnosti loše za  Srbe i ozbiljne su najave međunarodnog intervencionizma povodom pobjede Bajdena. 

” Svi koji su u vrijeme Trampa morali da čekaju odjednom su se razgoropadili. I svi isto govore. Pokušavaju istim mjerama da nametnu rješenja koja su nama predočena 1997-1998. I naravno nisu uspjeli. Najveća vojna pa i finansijska operacija nije uspjela da uništi RS i napravi BiH. Jer ona naprosto nema kapacitet da bude država. Prije će se RS odvojiti u teritorijalnom i političkom smislu nego što će BiH postati ono što hoće oni koji sada prizivaju Bajdena.” navodi Dodik.

“Kad slušate tu priču ispada da će Bajden doći ovde, parkirati se u BiH najmanje šest mjeseci, dovesti sve svoje marince, intelektualce, bankare i šest mjeseci sređivati stanje. Naravno da se to neće desiti ali predstava se pravi. Mi smo svoje stavove rekli. Nemamo zadnje namjere, imamo isključivo namjere vezane za naš status. Naš stav je da BiH ne može da funkcioniše, nema hemije, nema ni sile na svijetu koja može da napravi BiH unitarnom zemljom. Nisu uspjeli da slome Hrvate, neće ni nas Srbe. Različite metode slamanja srpskog stava su poznate. Vidimo ovih dana razne podvale tipa mi se kao svađamo sa Srbijom, što naravno nije istina jer nema nijednog razloga za to. Pa onda – evo, gotovo je, idu neke nove snage a te nove snage pravili su oni koji treba da pospješe stvaranje unitarne BiH. Sve smo to prošli.”

Na pitanje da li će se u predstojećem periodu za BiH pitati prije svega Amerikanci ili će odgovornost podijeliti sa EU, Dodik navodi da američka politika, bar zvanična, jeste Dejtonski sporazum. 

“Amerikanci su na sumnjiv i pomalo pokvaren način rušili Dejton. A krivili nas koji smo branili slovo Dejtona. Vjerujem da će Amerikanci da nastave ono što su i do sada radili a to je široka priča o tome da Dejton treba da se prilagodi, da se mjenja mimo Ustava. Amerikanci će pokušati da objedine Evropljane da nam kroz platformu koja se zove EU ovde poture navodno neke reforme koje se u suštini tiču organizacije same države. I da onda, ako to odbijemo, kažu da smi mi protiv evropskih integracija. Od 14 mišljenja koje nam je Evropska Komisija dostavila kao preduslov za ispunjavanje uslova za kandidatski status tri su nesprovodiva. Jedan od njih je da entiteti pristanu da prenesu nadležnost za pitanja od evropskog značaja da odlučuju organi BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći da prođe, makar nikad ne bili u EU, ili barem dok je mene ovdje. To bi bila sahrana srpske nacionalne ideje. Nakon toga ne bi prošlo ni 10-15 godina a RS bi se raselila i nestala.”

Dodik dalje navodi da Bajden i Amerika nisu oni što su bili prije 25-30 godina kad su bili jedini policajac na ovom svijetu.

“Ta njihova priča o nezavršenom poslu je logična. Čak je i Bajden govorio da želi da se vrati ovdJe da završi nezavršeni posao ali samo onaj posao koji on misli da treba. Ako je posao nezavšren, onda ni granice na ovim prostorima ne mogu da budu svetinja. Valjda se moramo pitati i mi koji ovdje živimo. Nismo protiv toga da učestvujemo u dijalogu, ali oni moraju da znaju da samoupozdanje koje Srbi danas imaju ovdje nikad nije bilo veće, kao i saznanje da Amerika nije jedini sudija, jedini aršin koji se ovde mora poštovati i koji ima korbač. Niko nije glup da ne misli da Amerika nije i dalje moćna i jaka i da i dalje može da udari narode pogotovu male. Mi ne treba da se podbacujemo pod taj njihov bič ali ako dođemo u poziciju da je bezizlazno onda ćemo i to učiniti.”

Na pitanjje da li očekuje da nijemac Kristijan Šmit naslij edi Valentina Incka uprkos neslaganju Rusije, Dodik navodi da je priča o novom visokom predstavniku počela sa spekulacijama da su se Rusija i Nemačka dogovorile o tome, što se sad vidi da je podvala. 

” U poziciji sam da potvrdim da značajan broj evropskih zemalja ne gleda blagonaklono na to. Ova igra sa visokim predstavnikom je još jedan međunarodni blef koji će naravno imati ogromnu silu, ali isto tako mi moramo da razumijemo da ta blefiranja moraju da prestanu. Slažem se sa stavom Moskve o tome da kancelarija visokog predstavnika mora da bude ukinuta i da se stvari vrate na ustavno stanje a da se mi unutra dogovaramo na koji način ćemo ići dalje.

Dodik je naveo  i da se ne može se porediti ideja o velikoj Albaniji i nastojanje srpskog naroda da se ujedini na Balkanu, o vezanosti Srba u BiH za Kosovo, o budućnosti Republike Srpske.

“Poslje vijeka velikih izazova za srpski narod pokušaćemo da u budućim decenijama na najbolji mogući način odredimo svoj status a on je po nama zajednica sa Srbijom, a ne neka imaginarna priča o BiH, svidelo se to kome ili ne. Danas je to tabu tema – misle ako se ne priča neće se ni desiti. Mi u Republici Srpskoj vezujemo svoju budućnost za cjelokupni srpski narod” poručuje Dodik.

“Mi ne smijemo da ostanemo bez jasne nacionalne linije a ona je – nacionalno okupljanje, zaštita našeg identiteta, naše vjere i RS i pravo da odlučujemo o svom statusu, da kao i svi narodi svijeta imamo na samoopredeljenje koje je garantovano najvišim aktima UN. U međuvremenu, borba za ekonomski razvoj i što bliskiji odnos sa našim prijateljima”

On je takođe naveo da će primiti rusku vakcinu protiv virusa korona kada dođu veće količine.

“Evropa je definitivno zaglibljena u svojoj neefikasnosti vezano za pandemiju”, rekao je Dodik.

“Prebolio sam kovid i sad sam u fazi da mi nije urgentno potrebna vakcina, a imajući u vidu da smo dobili malu količinu smatram da prioritet treba da imaju zdravstveni radnici. A kad dođu veće količine primiću rusku vakcinu”, istakao je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button