Vijesti

Dodik nakon sastanka sa Putinom: Moskva stoji iza nastojanja Srpske da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma

Moskva stoji iza nastojanja Republike Srpske da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Dodik je istakao da je Putin pun prijateljstva i razumijevanja.

– Rusija je garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona – naveo je Dodik.

Dodik ističe da je Rusija zemlja koja je veoma razočarana nepartnerstvom i sporazumima sa Zapadom. jer su svi sporazumi koji su dosad postignuti bili sa strane Zapada potpuno devastirani, kao što su Minski sporazumi.

– Zapad je zloupotrijebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir – rekao je Dodik.

 

Dodik je istakao da su konstatovali da globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrijebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom.

– Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Njemačka i druge zemlje nisu bile u pravu – rekao je Dodik.

Kaže da je obavijstio Putina da će u subotu biti održan Svesrpski Sabor.

– Tu ćemo pokazati jedinsto i donijećemo važnu deklaraciju – naveo je Dodik.

Dodik navodi da je Putin uputio pozdrave srpskom narodu.

Dodik je rekao da će imat još jedan sastanak sa Putinom do kraja godine.

– Svi dogovori koje smo imali na prethodnim sastancima se realizuju uspješno. Izrazio sam zahvalnost što sam pozvan i ove godine na Ekonomski forum. Putin me je obavijestio da Rusija bilježi rast koji je među najvećima u svijetu i da je ona danas četvrta ekonomija svijeta, što govori da se na pravi način upravlja u procesima u ovoj zemlji – rekao je Dodik nakon sastanka.

Sa Putinom je razgovarao i ruskom hramu koji se gradi u Banjaluci.

– Sam predsjednik Putin je prvi inicirao tu temu, a ja sam ga informisao da će ove godine taj hram biti zakrovljen – rekao je Dodik i dodao da će Rusija pomoći u oslikavanju unutrašnjosti hram.

Putinu je zahvalio i na pozivu našim sportistima na Sportske igre BRIKS-a

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button