Politika

Dodik komentarisao odluku Ustavnog suda BiH u vezi prodaje zemljišta na Jahorini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Ustavni sud BiH, pozivajući se na izuzetno interesovanje javnosti, požurio da objavi odluku u predmetu U-6/24, koja se odnosi na ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina, javnim nadmetanjem – licitacijom.

“Podsjećanjem da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom BiH propisano da privremena zabrana raspolaganja imovinom ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na nivou BiH kojim se uređuju prava svojine i upravljanja imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština BiH, odnosno sve dok visoki predstavnik drugačije ne odluči, Ustavni sud, koji nema legitimitet jer nema sudija sa teritorije Republike Srpske, pokazuje da ni odredbe Ustava BiH ne poštuje jer očigledno da svoje odluke zasniva na dosadašnjoj svojoj praksi, citirajući odredbu i kaže ‘dok visoki predstavnik drugačije ne odluči’. Toliko o konačnosti i obaveznosti odluka tog suda”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio da Sud, koji još radi kao da je pandemija Kovida 19 i sjednice održava onlajn, ne smeta što nema sudija iz Republike Srpske, te mogu i olajn sudije da donose onlajn presude.

“Podsjetiću da 2001. kada godinu i po nisu bile izabrane srpske sudije u Ustavni sud BiH, taj sud nije ni zasjedao jer su tadašnje sudije koji su bili diplomirani pravnici i koji su čitali Ustav BiH znali da nema suda bez svih devet sudija”, naveo je predsjednik Srpske.

Navodeći da se pravilima Ustavnog suda u Članu 12 propisuje da se “Malo vijeće sastoji od predsjednika Ustavnog suda i dva potpredsjednika iz reda sudija koje su izabrali nadležni zakonodavni organi entitetā”, predsjednik Srpske je naglasio da nema Malog vijeća i nema sudije – potpredsjednika koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, ali tu su očito neki drugi.

“Ni u ovom slučaju ne poštuju se ni Ustav ni Pravila”, ukazao je Dodik.

Kada se vidi kakve, kako i na koji način se donose odluke u Ustavnom sudu BiH, istakao je Dodik, još više dobija na značaju odredba Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koja kaže: “Odluka kojom su Pravila Ustavnog suda izmjenjena i odluke Ustavnog suda BiH, donesene nakon izmjena Pravila Ustavnog suda BiH, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button