Region

Ðilas: Jedino rešenje za Beograd su novi izbori

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas izjavio je danas, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su izbori jedino rješenje za političku krizu u Beogradu i da je razgovor sa Vučićem imao smisla ako dovede do smirivanja tenzija u društvu.

Ðilas je prenio novinarima ispred Predsjedništva da mu je Vučić rekao da će o novim izborima u Beogradu do kraja godine razgovarati sa stranačkim kolegama i da će stav iznijeti do kraja nedjelje.

Nismo imali veliki stepen saglasnosti o onome o čemu smo pričali, dodao je, ali smo se saglasili da su pred Srbijom teška iskušenja.

Ðilas je kazao da je podsjetio Vučića, za kojeg je rekao da ne bježi od toga, da vlast mora da ima legalnost u svom izboru, ali i legitimitet, i da vlast koja bi bila formirana pretrčavanjem nekih opzicionih odbornika ne bi imala legitimitet.

Ðilas je rekao da mu je Vučić prenio da je od svojih saradnika obavješten da SNS ima više od 60 odbornika za formiranje gradske vlasti u Beogradu.

“Mi smo već videli po glasanju u GIK-u kako glasaju Zavetnici i koalicija NADA i kako su se izjasnili ljudi iz POKS-a koji su rekli da ne mogu sa onima koji za svoj narod tvrde da je genocidan”, rekao je Ðilas.

Smatra da nema drugog rješenja za Beograd osim novih izbora i najavio da će, ukoliko bude potrebno, potražiti pravdu pred Upravnim sudom, dodavši da od toga neće odustati.

“Ukoliko sve opozicione stranke i njihovi odbornici ostanu na stavovima da neće sa Vesićem i Šapićem da prave vlast onda odnos ostaje 55:55”, rekao je Ðilas.

Naveo je da bi u tom slučaju bi po zakonu bio formiran Privremeni organ, a do kraja godine bi bili održani novi izbori od kojih, kako kaže, neće odustati.

“Tražićemo paritetnu zastupljenost u svim telima i da se provere birački spiskovi, a od vlasti zavisi da li će smanjiti tenzije, da li će mediji i parlamemt biti druagačiji”, rekao je Ðilas.

Dodao je da rezultati u Beogradu govore da u većini opština liste Ujedinjeni za pobjedu Beograda i Moramo imaju više glasova nego SNS i SPS, ne samo na Vračaru i Starom gradu, već i na Savskom vencu, Zvezdari, Novom Beogradu, gdje je predsjednik opštine Aleksandar Šapić.

“U svim gradskim opštinama pobedila je opozicija i to zahteva nove izbore”, rekao je Ðilas.

Istakao je da je sa Vučićem razgovarao u ime svoje partije, a ne kao predstavnik cijele opozicije.

Na pitanje zašto je pristao na sastanak sa Vučićem prije odluke GIK-a o prigovorima, Ðilas je kazao da je dobio saglasnost stranke da iznese stav da iako se ponove izbore da postoji opasnost da dio stranaka opozicije “pređe” u vlast.

Na konstataciju novinara da je većina opozicionara negativno reagovala na sastanak, Ðilas je rekao da su ga podržali njegova stranka i građani koji, kako kaže, žele da se smanje tenzije u društvu.

“Svako ima pravo na stav, ako neko od opozicionih kolega ima bolje rešenje, ako se bori za promenu vlasti i za izgradnju nove Srbije, neka ga da iznesu, ja ću ga prvi prihvatiti”, rekao je Ðilas.

Na pitanje da li bi, ako poslije ponovljenih izbora opozicija mogla da formira većinu, da li bi ta vlast imala legitimitet, Ðilas kaže da bi i ta vlast imala problem zbog razlika u ideologiji i da bi njen zadatak bio da pripremi sve za nove izbore do nove godine.

Istakao je da S SP neće niti biti dio nove vlade Srbije niti su dobili takav poziv niti bi ga prihvatili i dodao da će ostati najveći kritičari vlasti.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button