Region

Brnabić povodom Dana sjećanja na pogrom Srba

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je večeras na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na pogrom Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine da nikakvih “oluja” i pogroma srpskog naroda više neće biti, a da će slika mržnjom obuzetog čovjeka koji lomi krst na crkvi u Podujevu stajati u albumu srpskog nacionalnog stradanja.

Ta vremena su prošla, Srbija više nije slaba i ponižena, nikada više ne smemo da dopustimo da Srbija bude tako slaba, da bude nemoćna da ne može da garantuje ni fizički opstanak svog naroda. Nikada više – rekla je Brnabićeva u obraćanju u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Brnabićeva je istakla da Srbija na neke stvari nikada neće moći da pristane, ali će nastaviti da čini sve da i njoj i svima u regionu bude bolje.

– Naše crvene linije su jasne kada je riječ o Kosovu i Metohiji, naša spremnost na dijalog i mirno rešavanje nesuglasica je izraz snage i odgovornosti, a ne kolebanja ili slabosti – rekla je ona i dodala da je važno da se pokuša zatvoriti stranica istorije konflikata.

Brnabićeva je podsjetila da je tokom martovskog pogroma 2004. godine koji su izvršili Albanci nad Srbima na Kosovu i Metohiji uništavana kulturna i vjerska baština srpskog naroda, kulturno blago od svjetskog značaja i pod zaštitom Uneska.

Ona je pročitala imena ubijenih Srba, te ukazala da je protjerivanjem Srba etnički sastav potpuno promijenjen i od Srba očišćeni brojni gradovi, opštine i sela na Kosovu i Metohiji.

Brnabićeva je podsjetila da je u tom pogromu više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca protjerano sa vjekovnih ognjišta, spaljeno više od 930 kuća i zgrada da se ne bi vratili, uništeno i oskrnavljeno 35 hramova, stotine manastirskih zbirki, krstova, knjiga, ikona, zvona neprocjenjive vrijednosti i pod zaštitom Uneska, kao i grobalja.

– Kada i nas nestane i kada potomci budi gledali te simbole stradanja, ostaće opomena da se istorija često ponavlja – rekla je Brnabićeva, koja je dodala da o tome najbolje svjedoči Crkva Svetog Andreja u Podujevu, koja je više puta rušena i obnavljana.

Ona je naglasila da sadašnja vlast Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem odgovornom politikom nastoji da taj krug nesreće i istoriju stradanja nekako privede kraju.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button