Politika

Bećirović o Prvom svesrpskom saboru, dotakao se i Vučića

Ovaj opasni projekat predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizuje Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu.

Rekao je to u svom saopštenju predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, povodom održavanja Prvog svesrpskog sabora.

– Dok cijela Evropska unija i države koje su na putu ka EU grade međudržavne odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, se okreće u potpuno suprotnom pravcu. Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizuje „svefrancuski“, „svenjemački“, „sveitalijanski“, „svepoljski“, „svešpanski“… sabor. Ovaj opasni projekat predsjednika Srbije direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizuje Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu – rekao je Bećirović.

Bećirović smatra da je organizacija Prvog svesrpskog sabora opasan korak s nesagledivim posljedicama.

– Organizacija Prvog svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske je apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civilizovanom svijetu koji poštuje međunarodno pravo i zato predstavlja krajnje opasan korak, s nesagledivim konsekvencama. Posebno je skandalozan tekst „Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“, jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine – rekao je Bećirović.

Kršenje međunarodnog prava
Bećirović ističe da Vučić želi da uspostavi praksu zajedničkog zasjedanja najviših organa Srbije i Republike Srpske.

– Predsjednik Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje „jedan narod, jedan sabor“, negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i Republike Srpske – rekao je Bećirović.

Bećirović je mišljenja da je politika Vučića opasna za cijeli evropski kontinent.

– Velikosrpska politika je opasna za cijeli evropski kontinent. Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizuje zajedničke sabore između jedne države i jedne administrativno-teritorijalne jedinice, koja je integralni dio međunarodno priznate države. Takođe, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati spoljnu politiku druge suverene države i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države BiH – rekao je Bećirović.

Bećirović je komentarisao i Deklaraciju koja je usvojena na zasjedanju najvišig organa Srbije i Republike Srpske.

– Sadržaj usvojene Deklaracije svesrpskog sabora predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države BiH. Takođe, usvojena Deklaracija svesrpskog sabora predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija – rekao je Bećirović.

Bećirović je istakao da je BiH međunarodno priznata država i punopravna članica UN.

– U skladu s međunarodnim odredbama, teritorijalni princip je fundamentalni koncept koji omogućava državama da efikasno upravljaju i regulišu ponašanje na svojoj državnoj teritoriji, osiguravajući pravni poredak i zaštitu prava svojih građana i svih drugih koji se nalaze unutar njihovih granica, u kombinaciji s drugim principima. On predstavlja osnovu za vršenje suverene vlasti jedne međunarodno priznate države, a BiH je međunarodno priznata država i punopravna članica UN. I to je jedan od principa na kojem se temelje međudržavni odnosi unutar UN – rekao je Bećirović.

Bećirović je ocijenio da održavanja Prvog svesrpskog sabora odgovora jedino Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije.

– Uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje svesrpskog sabora predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama. Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje svesrpskog sabora – rekao je Bećirović.

Bećirović smatra da projekat Srbije zahtijeva odgovor BiH, piše Avaz.

– Oživljavanje projekta velike Srbije zahtijeva koordinisani, jedinstveni i odlučni odgovor demokratskih snaga u BiH, te posebno država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se spriječilo da velikodržavne aspiracije Republike Srbije prema državi BiH ponovo izazovu tragičnu reprizu 1990-ih godina – rekao je Bećirović.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button