Politika

Bećirović: Dolazak Vojske Srbije je početak realizacije Deklaracije sa Svesrpskog sabora

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH, kojeg Republika Srpska ne priznaje o neophodnim reformama kako bi BiH ubrzala putu u EU.

Kako je objavio OHR na „Iks“, Šmit je istakao kako svi javni zvaničnici u BiH moraju raditi više na izbjegavanju tenzija i stvaranju pogodnog okruženja za reforme, te neometano funkcioniranje relevantnih institucija u okvirima svojih nadležnosti i važećih zakonskih propisa.

Sastanak Bećirovića i Šmita je, podsjećamo, uslijedio nakon što su juče Prijedorom i Bratuncom prodefilovali kadeti Vojske Republike Srbije.

I sam Bećirović je juče rekao da Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak Vojsci Srbije u državu, te najavio sastanak sa Šmitom.Bećirović je tokom višesatnog razgovora u OHR još jednom argumentovano upozorio na opasan sadržaj i posljedice Deklaracije sa Svesrpskog sabora održanog u Beogradu.

– Jedan od opasnih aspekata ove Deklaracije je i institucionalizacija odnosa Republike Srbije i Republike Srpske. Najava početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske Deklaracije je ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritoriju nezavisne i suverene države BiH. Deklaracija je opasna ne samo za BiH, već i za cijelu Evropu, jer ruši temeljne principe na kojima počiva i EU. Nema nikakve sumnje, Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Realizacija ove Deklaracije bi značila potpunu destabilizaciju BiH i regije. Zato je potrebno da međunarodna zajednica konkretnim potezima zaustavi njenu implementaciju – rekao je, između ostalog, Bećirović.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button