Svijet

Bajden dozvolio da gađaju rusku teritoriju američkim oružjem

Predsjednik SAD Džo Bajden dozvolio je Ukrajini da napadne rusku teritoriju američkim oružjem.

On je ograničio njihovu upotrebu tako da Kijev može da pogađa ciljeve samo preko granice blizu Harkova nakon što je Rusija značajno napredovala oko grada u sjeveroistočnom dijelu te zemlje, izjavila su za CNN dva američka zvaničnika.

“Predsjednik je nedavno naredio svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi oružje koje je isporučilo SAD u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih pogode”, rekao je jedan od zvaničnika.

Popuštanje ograničenja označava odstupanje od dugogodišnje politikenSAD i dolazi usred sve većeg međunarodnog pritiska država koje su im bliski saveznici.

“Ovo odobrenje ograničeno je na područje oko Harkova, a Ukrajina nije tražila dozvolu dalje od toga”, rekao je zvaničnik, dodajući da ne očekuju da će SAD proširiti tu dozvolu.

Politiko je prvi objavio ovu vijest, prenosi Telegraf.rs.

Kijev je zatražio od Vašingtona da promijeni svoju politiku nakon što su ruski vojnici napredovali u oblasti Harkova u posljednjih nekoliko nedjelja.

Ova dozvola znači da ruske snage, skladišta municije i logistička čvorišta sada mogu da budu gađana artiljerijom i raketama koje je obezbedila SAD preko granice u dijelu blizu Harkova.

Bajdenova administracija je takođe čvrsta u oluci da ne dozvoli Ukrajini da upotrebi najjaču municiju koju je dobila za ispaljivanje na teririju Rusije, poput raketa dugog dometa koje su poznate kao ATACMS, a koje mogu da pogode ciljeve udaljene i do 300 kilometara.

“Ukrajini je dozvoljeno da koristi američko protivvazdušno oružje za uklanjanje neposredne prijetnje ruskih aviona koji lete u ukrajinskom i ruskom vazdušnom prostoru i to je uspešno uradila. Ali zabrana ne dozvoljava Ukrajini da gađa ruske avione koji se nalaze unutar Rusije”, naglasio je prvi zvaničnik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ove nedelje javno nagovestio da su SAD spremne da promijene taktiku, kada je primijetio da bi SAD mogle da prilagode svoju poziciju”.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u utorak, francuski predsjednik Emanuel Makron je istakao da je francuskom oružju poslatom Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa, dozvoljeno da gađa ciljeve u Rusiji.

“Tlo Ukrajine je napadnuto iz baza u Rusiji. Pa kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati da zaštitimo ove gradove i u suštini sve što vidimo oko Harkova u ovom trenutku. Mislimo da treba da im dozvolimo da neutrališu vojna mjesta sa kojih se ispaljuju projektili i, u suštini, vojna mjesta sa kojih se napada Ukrajina”, rekao je Makron tokom posjete dvorcu Meseberg u Brandenburgu u Njemačkoj.

Njemački kancelar Olaf Šolc je ponovio Makronovu izjavu i rekao je da je Ukrajini dozvoljeno da se brani sve dok poštuje uslove koje su dale zemlje koje su isporučile oružje, uključujući i SAD, uz poštovanje međunarodnog prava.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button