Politika

Amidžić: Budžet i neiskorištena sredstva na računima rješavati u paketu

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je danas u Sarajevu da se pitanje ovogodišnjeg budžeta institucija BiH pokušava riješiti u paketu sa 800 miliona KM koji neiskorišteni čekaju na računima.

“To su pitanja koja pokušavamo da spakujemo u jedan politički paket i da u paketu rješavamo i pitanje budžeta i ovih sredstava”, rekao je Amidžić novinarima, konstatujući da je prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2024. godinu i ekonomski i politički dokument za koji treba da se obezbijedi saglasnost, prenosi Srna.

Amidžić je dodao da je opredjeljenje da budžetski okvir BiH za 2024. godinu bude u onim okvirima prošlogodišnjeg s obzirom na to da se stvarni život odvija u entitetima – Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“S te strane treba da se definiše određeni politički konsenzus da bi predložili dokument koji bi bio i usvojen”, rekao je Amidžić i istakao da je putem privremenog finansiranja obezbijeđeno da svi budžetski korisnici funkcionišu bez problema.

On je izrazio žaljenje što putem budžeta nisu stavljena funkciju sredstva koja u BiH bez razloga stoje na računima.

“Mi sada u BiH imamo više od 800 miliona KM na računima koji čekaju na upotrebu – tu su akcize u vezi sa putarinom, izgradnjom puteva i auto-puteva, sredstva `Elektroprenosa`, sredstva koja su dobijena od Regulatorne agencije za komunikacije”, precizirao je Amidžić, koji je u Sarajevu prisustvovao konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj “Ozelenjavanje zapadnog Balkana”.

Ministar finansija u Savjetu ministara konstatovao je da je apsurd BiH da se razgovara sa kreditorima o zaduženjima za određene projekte, a na računima stoji neiskorištenih 800 miliona KM o kojima nema političkog dogovora.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button