Svijet

Amerikanci tvrde: “Zapad u strahu, pobjeda Rusije neminovna”

Povećanje vojne pomoći Ukrajini povezano je sa strahovima Zapada da Rusija može da pobedi u dugotrajnom iscrpljujućem sukobu, piše The Wall Street Journal.

Kako list primećuje, zapadne vlade su se ranije nadale da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, veća je verovatnoća da će Kijev pobediti. Međutim, sadašnja situacija stvara strah na Zapadu da bi Rusija mogla pobediti u svakom dugotrajnom sukobu.

Dakle, iza odluke da se naglo poveća isporuka vojne pomoći Ukrajini stoji zabrinutost nekih zapadnih zemalja da bi vreme moglo biti na strani Rusije, piše list. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije “zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za “krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button