Politika

U vlast moguće bez Izetbegovića, ali ne i bez HDZ BiH

Opozicioni blok u FBiH, koji čini osam političkih partija, sklopio je sporazum o formiranju većine na svim nivoima vlasti u FBiH i na nivou BiH, a u kome nema mjesta za Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Tzv. osmica koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) ostavila je mogućnost pregovora s ostalim političkim subjektima, a prvenstveno s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ), bez koje, realno gledano, teško da mogu ostvariti zacrtani cilj.

Mjesta u novom političkom savezu na nivou FBiH, ali i BiH, lideri osam stranaka ostavili su i za Demokratsku frontu (DF) kojom rukovodi Željko Komšić, ali i opozicionim strankama koje dolaze iz Republike Srpske. Na tom planu, bar prema prvim najavama, nije toliko poželjan SNSD, ali stranka na čijem čelu je Milorad Dodik ostavljena je kao opcija.

Lideri “osmice”, komentarišiću novi blok, istakli su da pregovori o tome šta je potrebno da se formira većina uveliko traju. Ipak, isto tako, svjesni su da to neće uspjeti ostvariti bez dodatne podrške.

“Mi očekujemo da se još neke političke stranke priključe ovom sporazumu”, rekao je za “Oslobođenje” Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Dio opozicije, bar prema dosad izrečenom, nije ni za opciju da se u vlast zove Komšićev DF, jer sumnjaju da on sarađuje s Bakirom Izetbegovićem.

Dok se čeka na odgovor HDZ BiH, postavlja se pitanje da li je bez njihove pomoći moguće formirati vlast na svim nivoima bez SDA?

“U teoriji je moguće, u praksi puno problema! Čak i ako se dogodi da probošnjačke oporbene stranke izbace SDA iz vlasti, procjenjujem da takav savez neće biti dugoga vijeka. Jedini, naime, zajednički imenitelj prvo ‘trojke’, a ubuduće i ‘osmorke’ bilo je protivljenje politici SDA. To je legitimno jer je ova stranka zbog niza afera, poput Osmice, prisluškivanja, Asima, respiratora, jedan od simbola institucionalne korupcije i kriminala”, kaže za “Nezavisne novine” Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista BiH”.

Prema njegovim riječima, da li će biti moguće isključiti SDA iz ove priče, vidjeće se i nakon što se popuni Dom naroda.

“Tko u bošnjačkoj reprezentaciji, odnosno klubu Doma naroda bude imao većinu, taj će činiti vlast. Ne treba smetnuti s uma da izbacivanje SDA nije samo plod domaće pameti bošnjačke oporbe, nego utjecaja stranaca. Prije svih SDA. Zbog niza poteza ove stranke koja je zajedno s DF-om najteže radikalizirala odnose u Federaciji BiH još od okončanja rata”, smatra Krešić i dodaje da se većina bez SDA može praviti i na nivou BiH.

“No svejedno, SDA ima najveći izborni potencijal te je zbog toga ovaj potez jako riskantan. Za samu SDA odlazak u oporbu neće nužno biti loš jer je nemoguće iskorijeniti ovu stranku koja je jedan od temeljnih stupova političkog sustava”, istakao je Krešić.

Tanja Topić, politička analitičarka, naglašava da je kompletna situacija još na hipotetičkom nivou, a saglasna je i da stanje u Domu naroda može odrediti dalji tok svih sabiranja i oduzimanja.

“Ono što je konstanta koja se ne može zaobići je HDZ BiH, koji je nemoguće izbjeći u bilo kojoj računici”, kaže Topićeva za “Nezavisne” i dodaje da to praktično znači da se u priču uključuje i SNSD.

“Znamo da je partnerstvo između SNSD-a i HDZ-a neraskidivo, tako da mislim da oni dolaze u paketu. A pošto znamo da je tanka linija između ljubavi i mržnje, ne bi trebalo da nas iznenadi nova stara veza SDA – HDZ – SNSD. Oni imaju više iskustva u pregovorima i dogovorima, odnosno pravljenju matematičkih koalicija”, zaključila je Topićeva.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button