Politika

Stevandić: Međunarodni ugovor jasno definiše granice i vlasništvo unutar Bosne i Hercegovine

Dr Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, dao je odgovor na nedavne izjave američkog ambasadora u Sarajevu, Majkla Marfija, poručivši da su tvrdnje koje dolaze iz Sarajeva i Prištine zasnovane na neistinama, te naglasio značaj očuvanja imovine entiteta.

U svom gostovanju na televiziji “Informer” Stevandić je ukazao na ozbiljne geopolitičke manipulacije i naglasio da međunarodni ugovori jasno definišu granice i vlasništvo unutar Bosne i Hercegovine.

“U Dejtonu piše, a to je predsjednik Vučić jasno obrazložio, da sve ono što nije definirano kao vlasništvo BiH, pripada entitetima. Imovina nije definisana kao vlasništvo BiH ni jednim slovom, zarezom, čak ni onim što se čita između redova, ali mi imamo jednu surovu geopolitičku silu koja ne poštuje zakone,” rekao je Stevandić.

Stevandić je dalje istaknuo promjene u globalnoj geopolitičkoj situaciji, sugerišući da zapadne sile više ne mogu jednostrano odlučivati o sudbini drugih naroda. Prema njegovim riječima, oni nisu izvukli pouku iz rezolucije koju su gurali u Generalnoj skupštini, gdje su doživjeli neuspijeh.

“Oni ne shvataju da se geopolitička situacija u svijetu promijenila. Nisu izvukli pouku iz rezolucije koju su gurali u Generalnoj skupštini, gdje su dobili šamar, zbog čega su sada bijesni,” rekao je Stevandić. “Nisu shvatili da više ne odlučuju o sudbini svijeta i da više ne naređuju narodima šta da misle, kako da govore i hoće li braniti ili neće braniti svoju imovinu. Naravno da ćemo braniti svoju imovinu”.

Stevandić je takođe ukazao na činjenicu da nijedna granica u Evropi nije promijenjena od Drugog svjetskog rata, osim granice između entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, što je definisano međunarodnim ugovorom.

“Poslije Drugog svjetskog rata, evo do danas 2024. godine, nijedna granica u Evropi nije povučena, osim granice između entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine,” istaknuo je. “To nisu povukli Srbi niti Bošnjaci, nego je to granica koju je definisao međunarodni ugovor. Dakle, to je međunarodna linija razgraničenja. A šta se radi s granicom? Šta ona znači? Šta linija razgraničenja? Ona odvaja imovinu. Ne odvaja ona neku imaginarnu stvar koju čovjek ne posjeduje,” rekao je Stevandić.

Prema Stevandićevim riječima, međuentitetska linija razgraničenja jasno definiše vlasništvo Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je opasno što međunarodni akteri koriste laži kako bi pokušali promijeniti ovu stvarnost.

“To piše u Dejtonu, ali, jako je opasno, što mi znamo da nisu nepismeni ti moćni ambasadori, ali kada oni predsjedniku Vučiću, koji im citira Dejton, odgovaraju s nekim imaginarnim floskulama ili parolama u nemoći da nađu neki suvisao odgovor, jednostavno kada te uhvate u laži, nema suvisle reakcije,” rekao je Stevandić.

Stevandić je ukazao na razliku u pristupima koje zagovara Republika Srpska u odnosu na druge političke aktere u regiji.”Mi guramo rezoluciju o pomirenju, oni o genocidu. Mi guramo mir, oni guraju rat. Mi moramo da budemo istrajni u toj priči o razvoju i pomirenju, jer to je spas da nam djeca sutra ne ginu. Ali, s druge strane, mi ne možemo da ne podvučemo liniju. Rekao sam to kolegama u Sarajevu, baš da vidim ko će da dođe u Banjaluku da kaže da Banjaluka nije srpska. Kao što ja neću sada doći u Sarajevo ili Tuzlu da kažem da to nije bošnjačko ili muslimansko. Džaba mu sto američkih ambasadora. Znači, ovdje je život donio svoje. Republika Srpska živi svoj život, Federacija živi svoj život,” rekao je Stevandić.

Osim geopolitičkih pritisaka, Stevandić je govorio i o unutrašnjoj stabilnosti i važnosti ujedinjenja svih Srba, bez obzira na geografske i političke granice.”Djelovanja američkog ambasadora u Sarajevu i Prištini vidim kao posljedicu toga da je proces ujedinjenja kod Srba počeo i da tu više nema pukotina,” rekao je Stevandić. “Svi Srbi u svijetu su ujedinjeni, niko ne misli više drugačije. Nema političke razlike niti razlike u shvaćanju ni istorije, ni sadašnjosti, ni budućnosti,” rekao je Stevandić.

Stevandić je također ukazao na opasne namjere onih koji podržavaju protivnike Republike Srpske i Srbije.”Ovdje je ono što je za nas jako teško, da oni, one koji ih podržavaju, a to su albanci na Kosovu i Metohiji, te bošnjaci u Republici Srpskoj, žele da nagrade srpskom imovinom. Oni njima, zato što su lojalni NATO paktu i Americi, nude kao nagradu našu imovinu za njihovu lojalnost,” rekao je Stevandić.

Stevandić je istaknuo da je neophodno zadržati jedinstvo i snagu kako bi se odoljelo pritiscima i očuvala imovina.”Imovinu ne možemo dati nikom drugom i u budućnosti ćemo opet biti na strani pobjednika. Ovi koji se trenutno pogrešno orijentiraju na zavojevače i okupatore, opet će jednog dana biti na strani gubitnika,” rekao je Stevandić.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button