Svijet

Еvropske diplomate pokušavaju uspostaviti kontakt s Trampovim saveznicima

Еvropske diplomate u Vašingtonu svim silama pokušavaju uspostaviti kontakte sa saveznicima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa, koji se želi vratiti u Bijelu kuću nakon predsjedničkih izbora u novembru.

Si-en-en je to objavio pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Prema njihovim riječima, situacija je drugačija od 2016. godine, kada nije bilo sličnih nastojanja diplomata da uspostave kontakt s Trampovim timom, jer su mnogi pogrešno očekivali da će republikanca na izborima poraziti Hilari Klinton.

Napori da se zaštiti NATO i osigura podrška Ukrajini
Prema Si-en-ena, sastanci između Trampovih saveznika i evropskih diplomata održavaju se u privatnim klubovima, hotelima, ambasadama i sjedištima tink tankova. Diplomati dovode u pitanje Trampove namjere i kadrove u njegovom sljedećem kabinetu ako pobijedi na izborima.

S tim u vezi, nastojanje da se zaštiti Sjevernoatlantski savez (NATO) i osigura da Ukrajina ne izgubi podršku u ratu s Rusijom zauzima značajno mjesto u razmišljanjima diplomata.

Preokret u odnosu na 2016. godinu
Ponašanje diplomata prije predsjedničkih izbora u novembru u kontrastu s razdobljem prije izbora 2016., kada je većina diplomata očekivala pobjedu Klinton i nisu se previše trudili povezati s Trampovim saveznicima. Ali sada su, prema Si-en-enu, naučili lekciju.

“Nismo toliko nervozni jer znamo da se s Trampom prvenstveno radi o odnosima”, rekao je jedan od evropskih diplomata koji je u Vašingtonu radio još za vrijeme Trampove administracije. Dodao je kako je s Trampom potrebno uspostaviti kontakt od samog početka.

Nije jasno koliko neki od tih kontakata imaju uticaj na Trampa i njegovu kampanju, ali Si-en-enovi izvori kažu da diplomati obilaze republikanske tink-tankove i dogovaraju sastanke s bivšim članovima Trampove vlade kako bi dobili barem d‌jelomičan uvid.

Britanski ministar vanjskih poslova i bivši premijer Dejvid Kameron večerao je s Trampom u njegovoj rezidenciji na Floridi u poned‌jeljak prije posjete Vašingtonu. Portparol britanske vlade opisao je to kao standardnu ​​praksu kada ministri pregovaraju s opozicionim kandidatima iz savezničkih zemalja.

Sastanak je, prema Si-en-enovim izvorima, Trampovoj kampanji predložila britanska vlada. Prema Trampovoj kampanji, teme zajedničkog razgovora bile su izdvajanja za odbranu u NATO-u, nadolazeći izbori u SAD-u i Britaniji te “kraj ubijanja u Ukrajini”.

Kameron je odbio razraditi detalje sastanka, ali je rekao novinarima da je strastveno objasnio svima s kojima je razgovarao da je podrška Ukrajini “ulaganje u američku sigurnost” i “dobra za američka radna mjesta”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button